VORES VALG Jubeltal er Løkkes sidste chance
Lars Løkke kan fløjte lystigt over dagens nøgletal, men højst sandsynligt, får valgpiben snart en anden lyd. Foto: Jens Dresling/Polfoto / POLFOTO
Lars Løkke har fået en ekstra chance med dagens økonomiske nøgletal - men den er spinkel, mener eksperter.

Meningsmålingerne maler Folketinget rødt efter valget, og skal det ændre sig, så er det nu, at Lars Løkke Rasmussen (V) skal hugge til.

Det mener professor og valgforsker ved Aarhus Universitet Jørgen Goul Andersen. Det sker efter, at nye tal fra Danmarks Statistik viser en vækst på en procent i andet kvartal, og samtidig viser, at Danmark slet ikke har været i den recession, som alle troede.

Og det er et halmstrå at klamre sig til for Løkke, mener professoren.

"Det nærmeste man kan komme på en såkaldt game changer for Løkke er nok dagens tal," siger Jørgen Goul Andersen til Newspaq.

Sorte skyer over nationalregnskabet må derfor vige for enkelte solstråler, og dem kan statsministeren bruge til at høste friske stemmer.

"Løkke har en rigtig god dag i dag, selvom økonomerne måske vil sige, at der ligger noget skidt og venter i tredje kvartal. Det tager måske lidt af boblerne i champagneglasset, men det får vi først at se, når valget er overstået," siger Jørgen Goul Andersen.

Professoren ser ikke andre nyheder, som kan vende skuden for den blå blok, som konsekvent er et godt stykke bagefter i meningsmålingerne. Men dagens tal er dog ikke et bundgarn til vælgerhavet, vurderer professoren.

"Det her kan være en lille grund til, at tvivlerne eller Helle Thornings nye vælgere vil gå tilbage til den blå lejr. Men velfærd kommer nok på dagsordenen i den kommende tid, og det plejer at være godt for de røde," siger Jørgen Goul Andersen.

Lektor på Aarhus Universitet, Rune Slothuus, der har speciale i politisk holdningsdannelse, tror ikke engang på, at dagens tal ændrer en tøddel for den borgerlige fløj.

"Økonomien er allerede et emne, og tallene er blevet udlagt forskelligt af partierne, så det bekræfter bare partierne i det, de hele tiden har sagt, og mange vælgere vil bare lytte til de partier, de allerede er enige med," siger han.

Før valget viste en analyse fra Ugebrevet A4, at vælgerne kun har skiftet mening under valgkampen i et ud af de seneste fem valg, og ifølge Rune Slothuus skal man have godt gang i fantasien, for at finde den begivenhed, der kan vinde valget for Lars Løkke Rasmussen.

"Jeg har meget svært ved at se, at der kan dukke noget op i valgkampen, der kan vende styrkeforholdet mellem partierne. Det skulle være, hvis én går ud med en helt ny og vanvittig politisk melding, som fik vælgerne til at miste tiltroen til partiets politik. Eller det skulle være, hvis der kom en eller anden skandaløs personsag, der er knyttet til en af partilederne eller en fremtrædende politiker," siger Rune Slothuus, der dog selv har svært ved at se det ske.

Han understreger, at selv om vælgerne skulle begynde at flygte voldsomt fra et parti, så er det langt fra sikkert, at de flytter til den anden fløj.