Jordemødre arbejder 16 timer i døgnet

Lange vagter øger risikoen for fejl, siger flere jordemødre. Jordemoderforeningen afviser imidlertid kritikken.
Flere jordemødre kritiserer deres arbejdsbetingelser. De har så lange vagter, at det kan gå ud over sikkerheden, lyder det.
Flere jordemødre kritiserer deres arbejdsbetingelser. De har så lange vagter, at det kan gå ud over sikkerheden, lyder det. Foto: www.colourbox.com

Jordemødrene på de danske hospitaler er ikke altid så friske og veludhvilede, som man kunne ønske sig. De har nemlig så lange arbejdsdage, at det øger risikoen for fejl, lyder det.

På 11 ud af 14 fødeafdelinger arbejder jordemødrene i 24 timers tilkaldevagter, viser en undersøgelse fra Politiken Research. Sådan et vagtsystem resulterer i flere tilfælde i mange timers reelt arbejde. På ni afdelinger sker det ofte, at jordemødrene arbejder mere end 16 timer i træk.

Flere anonyme jordemødre kritiserer nu, at de lange vagter går ud over koncentrationen og reaktionsevnen.

"Det er uansvarligt, fordi man laver fejl. Det er sværere at vurdere advarselstegn, og reaktionsevnen er stærkt nedsat," siger en jordemoder, som ønsker at være anonym, til avisen.

Hos Jordemoderforeningen er formand Lillian Bondo imidlertid uenig i kritikken. Hun tror snarere, at de lange vagter går ud over jordemødrenes helbred, end ud over patienterne.

Hun medgiver dog over for Politiken, at "det kan påvirke den tydelige kommunikation og handlekraften hos den enkelte jordemoder, hvis hun er helt udmattet."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.