Jordemoderen Fie: "Jeg husker særligt de dødfødte børn"
- Man giver så meget af sig selv som jordemoder, fordi man så gerne vil give familierne en god oplevelse. Derfor risikerer man også at brænde ud, siger Fie Skat Hjørnet. (Foto: Foto: Privat)
Jobbet på fødegangen er givende, men også et hårdt arbejde, der kræver meget af den enkelte jordemoder. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på bearbejdelse af de svære oplevelser, mener Fie Skat Hjørnet.

- Det er et fag, hvor du ikke bare kan lukke ned, du tager ofte oplevelserne med hjem.

Sådan forklarer Fie Skat Hjørnet det fag, hun har arbejdet i de sidste otte år. Hun beskriver jordemodergerningen som noget af det mest givende, fordi man er med til at hjælpe en kvinde godt igennem en fødsel.

Men det er også et hårdt arbejde, for det er ikke alle fødsler, der ender lykkeligt, og nogle fødsler er lange og svære at komme igennem. Både for den fødende kvinde og for personalet, som skal hjælpe hende på vej.

Hun husker særligt sin første komplicerede fødsel. Hun var netop uddannet jordemoder og havde kun få dages erfaring fra fødegangen på egen hånd, da en fødsel bliver kompliceret. Barnets skuldre sidder fast og barnet kan ikke komme ud.

- Det er en velkendt situation. Den kan opstå, hvis det er et meget stort barn, men det kommer tit uventet, fortæller hun og fortsætter:

- Vi er nødt til at udføre nogle forskellige håndgreb på barnet for at frigøre dets skulder, ligesom vi er nødt til at mobilisere moren i forskellige stillinger for at få barnets skulder fri, fortæller hun til Avisen.dk.

I faget kalder man det "fastsiddende skulder", og det er en velkendt komplikation, som jævnligt opstår, og derfor er alle jordemødre trænet grundigt i at håndtere det.

- Man ved godt, hvad man skal. Men man spørger alligevel sig selv bagefter: "Kunne jeg have gjort noget hurtigere? Fik jeg tilkaldt dem jeg skulle? Overså jeg nogle risikofaktorer," fortæller hun og fortsætter:

- Det er en situation, som vi alle frygter. Hvis barnet har siddet der i for lang tid, får det ekstrem iltmangel, og det kan potentielt give et tragisk udfald, fortæller hun.

Jordemødrenes job indebærer en stor risiko for at opleve traumatiske hændelser. Det understreges i en undersøgelse foretaget af Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet. Her svarer 85 procent af jordemødrene "ja" til at have oplevet en voldsom fødsel, mens næsten 50 procent svarer, at de føler skyld efter en voldsom fødsel.

- De traumatiske oplevelser sidder i én i lang tid. Især de sjældne dødsfødsler, jeg har været med til. De børn har en særlig plads i mit hjerte, fortæller Fie Skat Hjørnet.

Fordi jobbet som jordemoder indebære mange voldsomme oplevelser, er det vigtigt at personalet får mulighed for at tale sammen. Noget der er stort fokus på på Holbæk Sygehus, hvor Fie Skat Hjørnet arbejder. Her er nogle af jordemødrene særligt uddannet til at tale om de svære fødsler.

- I de forløb jeg har været med til, som har været særligt traumatiske, holder vi en debriefing bagefter, hvor vi samler hele teamet, fortæller Fie Skat Hjørnet.

- Man giver så meget af sig selv som jordemoder, fordi man så gerne vil give familierne en god oplevelse. Derfor risikerer man også at brænde ud, hvis der ikke er fokus på det psykiske aspekt i arbejdet, pointerer Fie Skat Hjørnet.

via Listen To News