Jobmirakel: Norge tjener millioner på handicappede i arbejde
I Norge har man gode erfaringer med at få handicappede i job. Et undervisningsforløb efterfulgt af praktik baner vejen for et arbejde. Colourbox
Det norske mobilselskab Telenor investerer millioner i et program, der forbereder fysisk og psykisk handicappede til arbejdsmarkedet. Tre ud af fire deltagere får fast arbejde.

I Norge bliver der gjort en stor indsats for at få handicappede i arbejde - og det virker.

Mobilselskabet Telenor har udviklet et program, Open Mind, der siden 1996 har hjulpet med at skaffe handicappede i arbejde.

200 personer med forskellige handicap har siden 1996 gennemført forløbet hos Open Mind, og tre ud af fire er endt i et fast arbejde.

Det skriver Altinget.dk.

'Win-win for samfundet'

Programmet bliver set som en win-win situation, fortæller Ingrid Ihme, der er direktør for Open Mind.

- Det er win for Telenor, som får dygtige og motiverede medarbejdere. Det er win for folk, som efter lang tids ledighed kommer i en position, hvor de kan finde arbejde, fortæller hun til Altinget.dk.

Samtidig er der tale om en stor besparelse for samfundet, der i stedet for at betale understøttelse nu kan høste skattekroner fra aktive borgere.

25 millioner kroner har den norske stat sparet på initiativet, vurderes det.

Undervisning og praktik

Hvert år deltager 15-20 handicappede i et forløb hos Open Mind, der begynder med kortlægning og undervisning.

Herefter kommer de i praktik i Telenors egne selskaber eller hos et af de selskaber, som samarbejder med Telenor omkring programmet.

Det eneste krav er, at man har et fysisk eller psykisk handicap. Mentalt handicappede kan ikke være del af programmet, da man skal kunne varetage en almindelig jobfunktion.

Læs også: Handicappede må betale for at gå på arbejde

Svagtseende kan eksempelvis sagtens arbejde bag et skrivebord, hvis skærmbilledet er meget forstørret. I et andet eksempel betjener en kvinde sin computer ved hjælp af en pind i munden.

Kørestol som 7-årig - nu direktør

Direktør Ingrid Ihme er selv født med muskelsvind og blev sat i en kørestol som syv-årig. Da hun var 23, blev hun del af det første program, som Open Mind kørte.

Hendes vej er gået fra ansat i løntilskud til nu at være direktør for programmet.

- Jeg havde forberedt mig på, at det kunne blive vanskeligt at få et arbejde. Men jeg var heldig hurtigt at blive en del af projektet, og siden da har mit mål været at hjælpe andre handicappede i en lignende situation, siger hun til Altinget.dk.

Telenor er verdens sjette største mobilselskab.

via Listen To News