Som adoptivforældre ligner jeres situation den, der gælder for biologiske forældre efter fødslen. Jeres ret til løn eller dagpenge starter, når I modtager barnet.
Det betyder, at I som adoptivforældre til sammen har ret til at holde 46 ugers orlov med dagpenge.
14 ugers orlov for den ene forælder:
De første 14 uger kan en af jer gå på orlov, hvilket svarer til biologiske mødres barselsorlov. Hvis adoptionsmyndighederne vurderer, at det er ok i forhold til barnet, er der også mulighed for, at I deler orloven mellem jer.
2 ugers orlov for anden forælder:
Inden for de første 14 uger efter modtagelsen af adoptivbarnet har den af jer, der ikke er på orlov, ret til at modtage dagpenge i to uger, hvor I kan passe barnet sammen. De to uger svarer til biologiske forældres fædreorlov.
32 ugers orlov til deling:
Normalt starter retten til forældreorlov i forbindelse med adoption efter de første 14 uger. Hvis I ønsker det, kan den forælder, der ikke går hjemme i de 14 uger, vælge at begynde at bruge af de 32 uger i denne periode. De 32 uger svarer til biologiske forældres forældreorlov.
Adoptivforældre har ret til at forlænge og udskyde dagpengeretten i forbindelse med forældreorloven.
Hvis barnet dør inden 32 uger efter modtagelsen, har en af forældrene ret til dagpenge i 14 uger.
Reglerne afhænger af din overenskomst. Det er vigtigt, at du er helt på det rene med, hvornår og hvordan jeres adoption skal varsles til jeres arbejdsgivere.
Hvis I gør det forkert eller for sent, kan I miste retten til løn eller dagpenge. Snak med jeres tillidsrepræsentanter, hvis I er i tvivl.