Jobcenterchef: Håb for fyrede Vestas-folk
Vestas skal fyre 1.300 i Danmark. På verdensplan fyrer vindmøllegiganten 2.335. Foto: Udlånt af Vestas Wind Systems A/S
Vindmølle- og offshore-industrien i Vestjylland kan samle en del af de fyrede Vestas-ansatte op, vurderer jobcenterchef i Varde.

Den blodige sparerunde i Vestas går hårdt ud over vindmøllegigantens produktion i Varde.

Vestas skal fyre 1.300 medarbejdere i Danmark, og det indebærer, at tårn-fabrikken Towers i Varde bliver lukket.

Antallet af fyringer er endnu ikke blevet offentliggjort, men i værste tilfælde betyder det fyresedler til fabrikkens 650 medarbejdere ved fabrikkens produktion og administration.

Helt så galt tror centerchef Erik Schultz fra Jobcenter Varde dog ikke, at det går.

"Hvis vi taler Towers alene, så er antallet nok noget mindre. Men vi venter på at få at vide, om det også er nogle tilstødende aktiviteter i Varde, der er omfattet," siger han til Newspaq.

Han forudser, at der bliver travlhed i jobcentret, når Vestas i løbet af de kommende uger uddeler fyresedler, men han er optimistisk i forhold til at skaffe nye job til de faglærte medarbejdere, der tæller smede og specialuddannede arbejdere.

"Hvis man skal se lidt lys for enden af tunnellen, så er det trods alt faglært arbejdskraft, vi taler om i langt hovedparten af tilfældene. Og det er der efterspørgsel efter i vores område. Så jeg er optimistisk på de her medarbejderes vegne," siger Erik Schultz.

Han nævner vindmølleindustrien og offshore-industrien både i Varde, men også i nabokommunerne og Esbjerg mod nord.

I Varde Kommune blev nyheden om lukningen af tårnfabrikken modtaget med bekymring.

"Man skal ikke glemme, at der bliver en lang række arbejdspladser færre. Og selv om medarbejderne fra Vestas får nye job, så vil der være andre, som går glip af de samme job. Så det er en trist dag i Varde," siger formand for arbejdsmarkedsudvalget Thyge Nielsen (S).

Han afviser dog ikke, at der vil være jobmuligheder hos blandt andet Vestas-konkurrenten Siemens og Semco Maritime, der servicerer boreplatforme.

Aktieanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen, der følger vindmølleindustrien tæt, mener også, at de fyrede Vestas-ansatte, får muligheder for nye job.

"Hvis man ser på Siemens, så skal de til at bygge en masse havvindmøller, og der kunne jeg godt forestille mig, at der ville blive bud efter flere folk. Så jeg tror helt klart, at medarbejderne fra Vestas har noget at hænge hatten på," siger han.