Her er 3.000 job til de fyrede Vestas-folk
Et byggeboom i Midtjylland kan hjælpe de mange, der mister deres job hos Vestas Polfoto
Byggeboom i Midtjylland kan opsuge mange af de fyrede Vestas-ansatte

I Syd- og Vestjylland står 1.300 Vestas-ansatte om kort tid uden job. Mange af dem kan med fordel søge lykken i Midtjylland inden længe.

Her venter der nemlig en jobfest rundt om hjørnet, som delvis kan afværge katastrofen på Vestas.

Ifølge en ny analyse fra konsulentfirmaet COWI vil et byggeboom skabe op mod 3.000 ekstra job om året i Midtjylland.

De positive jobprognoser bliver modtaget med begejstring i jobcentret i Varde, hvor Vestas-afdelingen for tårnproduktionen kommer til at holde hårdt for i fyringsrunden.

"Det er klart, at det skaber et lys i mørket for mange af de fyrede fra Vestas. Mange af dem vil kunne gå mere eller mindre direkte ind i byggebranchen i Midtjylland," siger jobcenterchef Erik Schultz.

COWI-analysen er udført for Beskæftigelsesregion Midtjylland. Årsagen til de mange ekstra jobs er de planlagte byggerier af en letbane og nyt universitetshospital i Aarhus, regionshospitaler i Gødstrup og Viborg samt en række større vejprojekter.

Allerede fra 2013 vil der opstå mangel på murere, elektrikere, blikkenslagere og tømrere, konkluderer analysen.

Men COWI vurderer samtidig, at en tredjedel af de nye job vil kunne varetages af ikke-faglært arbejdskraft.

"Jeg vil ikke stå her og love, at de fyrede Vestas-medarbejdere bare kan gå over gaden og finde job. Men der er ingen tvivl om, at mange af dem vil kunne finde beskæftigelse i byggebranchen i Midtjylland," siger social- og beskæftigelsesrådsformand Hans Halvorsen, der er 2. næstformand i Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland.

Formanden for beskæftigelsesrådet Ole Jepsen, der også er viceleder for 3F's a-kasse i Midtjylland, mener, at byggeboomet i Midtjylland giver mulighed for "at få rørt godt rundt i gryden."

"Det skaber nye jobmuligheder i Region Midtjylland såvel som i de tilstødende regioner. Og naturligvis også blandt de fyrede Vestas-folk," siger han.