Joachim B. tordner: "Bente Sorgenfreys behov for flere skattekroner er umætteligt"
Joachim B. Olsen håber af hele sit hjerte, at der kommer færre offentligt ansatte. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix.
FTF og Bente Sorgenfrey vil altid have et større offentligt forbrug, end politikerne lægger op til, mener finansordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen.

Er der to, som ser vidt forskelligt på konsekvenserne af regeringens økonomiske politik, er det Liberal Alliances finansordfører Joachim B. Olsen og formanden for alle de offentligt ansatte i FTF-fagbevægelsen, Bente Sorgenfrey.

De to er endt i en ophedet debat, efter en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at regeringens nuværende økonomiske politik vil betyde 15.800 færre fuldtidsansatte i den offentlige sektor i 2025.

Udsigten til færre offentligt ansatte får Bente Sorgenfrey til at rette en kritik mod regeringen og ikke mindst de skattelettelser, den netop har foreslået.

- Det her harmonerer rigtig dårligt med, at regeringen siger, at den vil prioritere velfærd. Det er reelt en nedskæring, vi vil se fremadrettet, så skattelettelserne kommer til at have en vældig høj pris, siger Bente Sorgenfrey til Ugebrevet A4.

Videoen fortsætter under artiklen.

Umætteligt behov for skattekroner

Den kritik hælder Joachim B. Olsen fuldstændig ned ad brættet.

- Selv i 00’erne, hvor vi havde en vækst på 1,5 procent, og i 90’erne, hvor vi var helt oppe på 2 procent, lød det fra Bente Sorgenfrey, at det slet ikke var nok, og at der var brug for flere penge. Bente Sorgenfreys behov for flere skattekroner er umætteligt, siger han til Ugebrevet A4.

Beregningen er lavet på baggrund en offentligt vækst frem mod 2025 på 0,3 procent. Dog med den undtagelse, at væksten til næste år er planlagt til 0,5 procent.

Når den offentlige beskæftigelse vil falde trods en samlet vækst, skyldes det ifølge AE, at det offentlige forbrug ikke kun består af offentligt ansatte, men også af køb af varer og tjenester i den private sektor.

Det kan eksempelvis være varer som medicin og it, eller det kan være tjenester i form af konsulentydelser eller udlicitering af rengøring og kantinedrift. Og prisen på de ydelser stiger mere end de 0,3 procent, hvorfor der skal spares andre steder.

Men Joachim B. Olsen holder fast i, at den store fokus på væksten i det offentlige forbrug bunder i et helt forkert udgangspunkt.

Han påpeger, at en liter mælk ikke bliver bedre af, at den er dyrere at producere og dermed dyrere at købe. Det samme gælder for den offentlige sektor. Flere penge er ikke per automatik lig med bedre service, mener han.

- Jeg håber da med hele mit hjerte, at der bliver færre offentligt ansatte. Dermed ikke sagt, at jeg håber på færre sygeplejersker eller folkeskolelærere. Dem må der gerne være flere af.

- Men jeg håber da på, at der er flere, der bliver ansat i det private, fordi vi har vækst. Og jeg håber, at vi får færre kolde hænder i det offentlige, fordi vi ikke har brug for dem mere, siger Joachim B. Olsen til Ugebrevet A4.

Sorgenfrey: Jeg er realist - ikke umættelig

FTF-formand Bente Sorgenfrey giver dog ikke meget for, at Joachim B. Olsen forsøger at fremstille hende som én, der aldrig kan få nok skattekroner til det offentlige. Faktum er, at regeringen forringer den offentlige service, når man prioriterer skattelettelser over offentligt forbrug, lyder det.

- Jeg er også samfundsøkonomisk ansvarlig, og jeg vil ikke bruge flere penge, end vi har råd til. Jeg siger sådan set bare, hvad de økonomiske vismænd og Finansministeriet siger. Der er brug for flere penge til offentligt forbrug, hvis vi skal kunne tilbyde den samme offentlige service fremover. Det handler ikke om at være umættelig. Det handler om at være realistisk, siger Bente Sorgenfrey.