Jimmy Carters hårde hund af en sikkerhedsrådgiver er død
Zbigniew Brzezinski, tidligere national sikkerhedsrådsgiver i USA, sov fredeligt ind fredag aften, oplyser hans datter. Her hilser Brzezinski, tv, på den tidligere amerikanske udenrigsminister Henry Kissinger. Foto er fra december 2016. Foto: Terje Bendiksby/AFP
Zbigniew Brzezinski, der var national sikkerhedsrådgiver under præsident, er død. Han blev 89 år.

Zbigniew Brzezinski, der var national sikkerhedsrådgiver under præsident Jimmy Carter, er død. Han blev 89 år.

Det skriver Fox News på Twitter.

Nyhedsbureauet AP har nyheden om dødsfaldet fra Brzezinsks datter, Mika.

- Min far sov roligt ind i aften, skriver hun på Twitter.

Brzezinski blev kendt som en hård hund i Jimmy Carters tid i Det Hvide Hus fra 1977 til 1981. Han mente, man skulle sætte hårdt mod hårdt over for Sovjetunionen.

Sammen med den daværende tyske forbundskansler, Helmut Schmidt, var han i 1979 drivkraften bag Natos "dobbeltbeslutning" om at udstationere amerikanske atomraketter i Europa.

En klar besked til Sovjetunionen om, at Vesten ikke ville finde sig i nuklear afpresning fra det voksende arsenal af russiske atomvåben.

Mange har peget på, at det var hans baggrund som polsk flygtning, der kunne aflæses i hans optræden som præsidentens sikkerhedsrådgiver.

Han blev født i Warszawa i 1928. Faderen var diplomat og i store dele af 1930'erne udstationeret i det nazistiske Tyskland.

Her fik drengen Zbigniew et første møde med fascismen. Da Tyskland overfaldt Polen i 1939, var familien stationeret i Canada, hvor den valgte at blive. Her studerede den unge Brzezinski international politik, og i 1958 blev han amerikansk statsborger.

Han var i de følgende år aktiv med at forme demokratiske præsidenter og politikeres udenrigspolitik.

Som Carters nationale sikkerhedsrådgiver blev han betegnet som det demokratiske modstykke til republikaneren Henry Kissinger.

Han var med til at bibringe vigtige nedrustningsaftaler med Sovjetunionen, men samtidig med til at bevæbne de afghanske oprørere i deres kamp mod de sovjetiske besættere. Han bidrog også til normaliseringen af USA's forhold til Kina.

/ritzau/