Anne Dorthe Tanderup: - Jeg kan havne i kørestol

Kendte
Anne Dorthe Tanderup var kun 25 år gammel, da en knæskade tvang hende til at stoppe håndboldkarrieren. (Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix/arkiv)

Håndbolddarlingen Anne Dorthe Tanderup er blevet opereret i knæet en håndfuld gange. Men nu er det nok.

Håndboldkarrieren har sat sine spor hos Anne Dorthe Tanderup.

Den tidligere professionelle håndboldspiller fortæller til ugebladet Hendes Verden, at de skader, hun pådrog sig i løbet af sin lange og glorværdige karriere har ført til slidgigt, smerter og en vis indskrænkelse af hendes mobilitet.

- Ideelt set skulle jeg have et nyt knæ, men sådan et skal skiftes hvert tiende år, og det kan man maksimalt gøre tre gange, siger den nu 48-årige Anne Dorthe Tanderup.

- I praksis fører det regnestykke frem til et facit, hvor jeg meget vel kan havne i en kørestol, og det vil jeg selvfølgelig helst undgå, tilføjer hun.

Anne Dorthe Tanderup debuterede på kvindelandsholdet i februar 1991. Hun nåede at spille 88 landskampe, inden en knæskade i 1997 tvang hende til at indstille karrieren.

Hun har spillet for Brabrand, østrigske Hypo Niederösterreich og Viborg HK, og blandt karrierens absolutte højdepunkter var sølv ved VM i 1993, guld ved EM i 1994, guld ved OL i 1996 i Atlanta, guld ved EM i 1996 samt guld ved VM i 1997.

Hun var kun 25 år gammel, da knæskaden stoppede karrieren, og i løbet af ti år blev hun opereret i knæet fire gange. Hun står i dag med et knæ uden brusk eller menisk.

Senest er hun blevet opereret i knæet for fire år siden, og i dag hjælper en målrettet kost hende med at komme igennem en besværlig dagligdag.

Blandt andet masser af grønt, hvidt kød, fisk og det sunde fedt er nøglen hjælper hende, men gigten betyder også, at hun ikke bare kan dyrke den motion, hun vil.

- Med slidgigt i knæene er jeg nødt til at være selektiv omkring motion. Jeg kommer aldrig til at spille håndbold igen – ikke engang for sjov, men til gengæld er jeg blevet bidt af at cykle.

- Med tanke på, hvem jeg er gift med, er det nok ingen overraskelse, siger Anne Dorthe Tanderup til Hendes Verden.

Anne Dorthe Tanderup har siden 2009 været gift med cykelbossen Bjarne Riis. De mødtes ved OL i 1996, og har fire børn sammen. Nils Meilvang/Ritzau Scanpix/arkiv