Jacob Haugaard skaber trend hos nye partier
Fokus har dyrevelfærd og miljø som kerneområder, mens Fælleslisten arbejder for bedre vilkår i Udkantsdanmark. Foto: Søren Møller Jensen/Newspaq
Løsgængerplaner ligger i skufferne hos Fokus og Fælleslisten.

To nye partier i Danmark har en alternativ drejebog klar, hvis det glipper med opstillingen til næste folketingsvalg.

Fokus og Fælleslisten har nu eksisteret godt et år, men med mindre end fem måneder til valget ser det fortsat sløjt ud med at blive opstillingsberettiget.

"Vi har nu fået godkendt 6.000 vælgererklæringer," oplyser Fokus' stifter og partiformand, Christian H. Hansen, til Nyhedsbureauet Newspaq.

De 6.000 er indsamlet på 14 måneder, og med et krav om cirka 20.000 underskrevne vælgererklæringer, der skal indsamles og godkendes, inden valget udskrives, har Christian H. Hansen også lagt en plan b.

"Hvis det skulle glippe med at få samlet vælgererklæringer, stiller vi en række af vores spidskandidater op som løsgængere rundt om i landets storkredse," fortæller Christian H. Hansen.

Næsten samme strategi pønser Fælleslisten på at føre ud i livet. Men de vil gå en Århus-komiker i bedene og blot opstille én kandidat: Esther Jakobsen fra Thyholm.

"Ambitionen er at få et tillægsmandat og lave en Jacob Haugaard," siger formand for Fælleslisten, Leif Hornshøj, til Jyllands-Posten. Haugaard blæste via medvind på cykelstierne ind i Folketinget i 1994 som løsgænger med 23.000 personlige stemmer.

Fælleslisten har dog endnu ikke kastet det håbefulde håndklæde i ringen og drømmer stadigvæk om at blive opstillet som et rigtigt parti. Partiet har dog blot 8.000 godkendte vælgererklæringer på kistebunden og mangler dermed 12.000 af slagsen, inden de er klar som opstillingsberettigede.