Israel offentliggør Eichmann-papirer på Holocaustdagen
Naziforbryderen Adolf Eichmann, der blev hængt i Israel i 1962, appellerede kort før henrettelsen om at blive skånet. I et håndskrevet brev til Israels præsident bedyrede han sin uskyld. Brevets indhold er offentliggjort i anledning af den internationale Holocaustdag. Foto: AP/AP
Håndskrevet papir, hvori naziforbryderen Adolf Eichmann anmoder om at blive benådet, er offentliggjort.

Få dage før sin henrettelse i 1962 i Israel skrev naziforbryderen Adolf Eichmann et brev, hvori han bad om at blive skånet for at blive hængt.

Hans rolle i Holocaust var blevet overdrevet, hævdede han i det håndskrevne brev, som Israel tirsdag har offentliggjort.

Offentliggørelsen falder på den internationale Holocaustdag.

Reuven Rivlin, Israels præsident, har præsenteret brevet i Jerusalem. Det er dateret den 29. maj 1962 og stilet til den daværende præsident, Yitzhak Ben-Zvi.

Eichmann blev hængt ved midnat 31. maj 1962.

- Det er nødvendigt at trække en linje mellem ledere, der er ansvarlige, og folk som mig, der mere tjente som et instrument i hænderne på ledere, citerer præsident Rivlin fra brevet under en ceremoni i anledning af Holocaustdagen i præsidentens embedsbolig i Jerusalem.

- Jeg var ikke en ansvarlig leder, og derfor føler jeg mig ikke skyldig, skrev Eichmann videre.

En talsmand for Rivlin siger, at brevet først for nylig er dukket op i præsidentens arkiv, da en række papirer blev gennemgået i forbindelse med et projekt om at skanne dokumenter til et digitalt arkiv.

Adolf Eichmann blev fanget af israelske agenter i Argentina i 1960. Her levede han under falsk identitet, men den israelske efterretningstjeneste Mossad fandt ham.

Han blev i skjul ført til Israel i et fly, og i Israel blev han retsforfulgt, fundet skyldig i i forbrydelser mod menneskeheden, krigsforbrydelser og forbrydelser mod det jødiske folk.

Han blev fundet skyldig i at være en af arkitekterne bag det, som nazisterne kaldte "Endlösung", altså udryddelse af jøder. Til det formål blev koncentrationslejren Auschwitz blandt andet opført.

Her var der gaskamre i tilbygningen Birkenau, hvor jøder systematisk blev henrettet.

Holocaustdagen falder 27. januar, som er den dag, hvor sovjetiske styrker befriede Auschwitz i Polen.

Nazisterne dræbte omkring seks millioner jøder. Det er det, der kaldes Holocaust.

/ritzau/Reuters