IS tager skylden for angreb mod kristne i Egypten
Islamisk Stat tager skylden for fredagens blodige angreb mod en bus med kristne koptere i Egypten. Foto: Tv Grab/AFP

Islamisk Stat tager skylden for fredagens blodige angreb mod en bus med kristne koptere i Egypten.

- En sikkerhedsenhed med soldater fra kalifatet opstillede et checkpoint for at angribe kristne på vej mod Sankt Samuel-klosteret vest for byen Minya, lyder det i en udtalelse fra den ekstremistiske gruppe.

Bevæbnede mænd skød fredag mod bussen, hvor de dræbte 29, heriblandt flere børn, og sårede flere end 20.

Mændene, der kørte i tre firhjulstrækkere, stoppede de kristne, da de kom kørende i busser på en vej, som fører til klostret. Herefter begyndte de at skyde mod dem.

De fleste kristne egyptere er koptere. Egypten har ifølge nyhedsbureauet dpa det største kristne samfund i regionen. Omkring 10 procent af landets befolkning på 92 millioner er kristne.

Egyptens koptiske mindretal har flere gange før været mål for angreb fra islamister.

Det seneste angreb ramte i april. Her dræbte selvmordsbombere 45 personer ved to koordinerede bombeangreb mod de kristne kopteres kirker.

En række muslimske ledere har fordømt fredagens angreb.

Storimamen ved den muslimske læreanstalt al-Azhar, Ahmed al-Tayeb, siger, at angrebet har til formål at destabilisere landet. Han opfordrer egypterne til at stå sammen mod denne "brutale terrorisme".

Derudover har Egyptens hær iværksat angreb på en træningslejr for militante islamister som gengældelse for angrebet.

Det oplyste landets præsident, Abdel Fattah al-Sisi, i en tv-tale fredag.

- Egypten vil ikke tøve med at angribe terrorlejre hvor som helst, både i og uden for landet, sagde Sisi på egyptisk tv.

Tidligere har der været meldinger om egyptiske angreb på seks lignende lejre. Angrebene skete ifølge egyptiske militærkilder nær Derna.

/ritzau/Reuters