Irakiske soldater forbereder offensiv ved Mosul
Den irakiske storby Mosul er ved at komme i fokus i krigen i Irak, hvor regeringshær forbereder ny offensiv.

Hundredvis af irakiske soldater er inden for det seneste døgn ankommet til en nordlig base i landet for at forberede en tilbageerobring af storbyen Mosul fra Islamisk Stat, siger officerer i regeringshæren til AFP.

AFP-korrespondenter på en militær base i Makhmur, som ligger 70 kilometer sydøst for Mosul, siger, at 700 soldater fra den 15. division ankom sent torsdag. Flere soldater blev sendt til basen fredag, siger en officer, som indgår i en kommando, som har til opgave at tilbageerobre Nineveh-provinsen, hvor Mosul er hovedstad.

En ceremoni blev holdt fredag for at markere indsættelsen af flere soldater i Makhmur, der ligger i et område under kurdisk kontrol.

Irakiske officerer siger, at det er planen at øge antallet af regeringssoldater i Makhmur til 4500.

Regeringen mener, at der stadig bor omkring en million mennesker i Mosul-regionen.

En general fra de amerikanske styrker, der bekæmper IS Sean MacFarland har sagt, at irakiske generaler ikke tror på, at de vil være i stand til at tilbageerobre Mosul før sidst i 2016 eller i 2017.

Islamisk Stat vandt kontrol over næsten en tredjedel af Irak i 2014.

Mosul, der er Iraks næststørste by, Mosul, er dog kommet i fokus efter irakiske regeringsstyrker lidt før nytår befriede den strategisk vigtige by Ramadi fra Islamisk Stat.

Indtagelsen af Ramadi var en af de mest betydelige sejre for regeringsstyrkerne, som flygtede fra byen i maj sidste år.

Irakiske styrker har tilbageerobret halvdelen af det territorium, som tidligere var besat af Islamisk Stat, siger den irakiske premierminister, Haider al-Abadi.

- Området, som vi har befriet indtil nu, er mere end halvdelen af det, som var besat af Islamisk Stat tidligere, siger den irakiske regeringschef, der fredag orienterede om udviklingen i sit land ved Sikkerhedskonferencen i München.

- Vi har til hensigt at gøre indeværende år til det endelige og det sidste år, hvor Islamisk Stat eksisterer i Irak.

/ritzau/AFP
via Listen To News