Udskældt ydelse skifter navn: Koster samfundet millioner
Andreas Steenberg fra Radikale Venstre mener, at navneændring af integrationsydelsen er penge lige ud af vinduet. Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Det kommer til at koste to millioner kroner at ændre navnet på integrationsydelsen.

Regeringen vil bruge to millioner kroner på at ændre navnet på integrationsydelsen.

Navneændringen indgår i en finanslovsaftale, som blev indgået mellem regeringen og Dansk Folkeparti sidste år.

Integrationsydelsen skal fra 2020 fremover bære to navne. Henholdsvis ”selvforsørgelses- og hjemrejseydelsen” og ”overgangsydelsen”.

Det første navn skal i langt højere grad adressere, at udlændingene kun er i Danmark i en midlertidig periode, mener aftaleparterne. Og hvis det står til Udlændinge og Integrationsministeriet, skal der afsættes hele to millioner kroner til, at omdøbningsfesten kan blive ført ud i livet.

"Der er afsat 2 mio. kr. i 2019 til it-tekniske systemtilpasninger mv. i forbindelse med ændring af integrationsydelsens navn og opdeling i henholdsvis selvforsørgelses- og hjemrejseydelse og overgangsydelse. Navneændringen implementeres parallelt med nedsættelse af ydelsen fra og med 2020," hedder det i et lovforslag, som blev fremsat den 15. januar. 

Nedsættelsen af ydelsen betyder, at eksempelvis enlige forsørgere vil få udbetalt 2.000 kroner mindre om måneden.

Vækker harme

Prisen på de såkaldte ”it-tekninske systemtilpasninger” har imidlertid vagt harme hos Radikale Venstre.

Det fik fredag Andreas Steenberg til tasterne på Facebook, hvor han skriver: ”Så er der kage til Venstres folketingsgruppe og symbolpolitik til DF for hele 2.000.000 kr. (…) De penge kunne bruges bedre!”

Det er imidlertid ikke selve prisen på systemskiftet, som chokerer Andreas Steenberg. Det er nærmere, at regeringen overhovedet vil bruge penge på det.

- Med paradigmeskiftet vil man have ordet integration ud alt. Og det bruger man så to millioner kroner på. Det skyldes, at man ikke længere integrerer flygtninge; man hjemsender flygtninge, siger han til Avisen.dk.

Som det er nu, kan danske statsborgere også få integrationsydelse, når de vender hjem efter længere udenlandsophold. Denne ydelse skal fremover hedde overgangsydelse.

Ydelsessystemet er altså groft sagt det samme. Men kategoriseringen af borgere, som modtager ydelsen, er ny. Ligesom de to navne, som nu skal oprettes hos Skat og Udbetaling Danmark for to millioner kroner, er nye.

- Det koster, hvad det koster. Jeg understreger bare symbolikken i det, pointerer Andreas Steenberg.

I et skriftligt svar til Avisen.dk påpeger Udlændinge- og Integrationsministeriet, at "it-tekniske systemtilpasninger" betyder, at "kommunerne fremover skal opdele den nuværende gruppe af modtagere af integrationsydelse i to grupper – modtagere af hjemsendelses- og selvforsørgelsesydelse og modtagere af overgangsydelse."

Ministeriet skriver i samme e-mail, at prisen på to millioner kroner skal ses som en ramme, og at pengene, som ikke bliver brugt på IT-udgifter til navneændringen, ryger tilbage i statskassen.

via Listen To News