Administration 

Nu kommer TV-serie om ubådssagen: - Jeg bærer et kæmpe ansvar

Film og TV
Portræt af instruktøren  Tobias Lindholm
Tobias Lindholm har udviklet et stærkt venskab med både Jens Møller og Kim Walls forældre, Joachim og Ingrid Wall. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Tobias Lindholm står bag serien "Efterforskningen", der handler om opklaringen af drabet på Kim Wall.

Han har aldrig haft berøringsangst, når det kommer til det dystre, det ubehagelige og det, mange helst lukker øjnene for.

Det har tidligere fået den anerkendte instruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm til at lave film om brutaliteten i det danske fængselsmiljø og ptsd hos soldater, der har kæmpet i krig.

Nu står Tobias Lindholm bag en fiktionsserie om efterforskningen af drabet på den svenske journalist Kim Wall, der i 2017 blev slået ihjel om bord på en ubåd, og arbejdet for at få gerningsmanden idømt den højest mulige straf.

Allerede før serien er blevet vist, har den skabt debat, for hvordan - og ikke mindst hvornår - kan man tillade sig at oprulle en så mareridtsagtig sag for de pårørende og gøre den til en tv-serie, der skal sendes i bedste sendetid på TV2?

For Tobias Lindholm lå det ikke umiddelbart i kortene, at han skulle beskæftige sig med efterforskningen, men et møde med den tidligere drabschef i Københavns Politi Jens Møller, der opklarede sagen, og Kim Walls forældre fik ham på sporet.

Skuespilleren Pilou Asbæk
Pilou Asbæk spiller rollen som Jakob Buch-Jepsen, der var anklager og fik sat Kim Walls drabsmand i fængsel. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

- Når vi som mennesker bliver vidne til noget brutalt og til store katastrofer, så bliver vi enten optagede af det, eller også kigger vi væk, siger Tobias Lindholm.

- Jeg kiggede selv væk, dengang sagen rullede. Og jeg havde ingen idé om, at jeg skulle beskæftige mig med den overhovedet - ikke før jeg mere eller mindre tilfældigt blev introduceret til Jens Møller, forklarer han.

Den tidligere drabschef fortalte Tobias Lindholm om nogle af de forskellige sager, han havde arbejdet på - heriblandt mordet på Kim Wall.

- Det gik op for mig, at der lå en fortælling i det, som ingen af os havde hørt før - en fortælling om alle de efterforskere, dykkere, svenske lighunde, videnskabsfolk og alle de mennesker, der løste det hele, mens folk havde travlt med at klikke løs på alt det ubehagelige, der kom frem i medierne, siger Tobias Lindholm.

Det var også Jens Møller, der introducerede ham til Kim Walls forældre, Joachim og Ingrid Wall.

- Idéen til denne her serie eksisterede ikke, før jeg mødte dem. Men da jeg gjorde det, blev jeg klar over, at der lå en helt uventet historie om helte og et system, der virker, og mennesker, der hjælper hinanden ud af mørket fuldstændigt uselvisk, forklarer han.

Derfor toner fiktionsserien, der blandt andre har Søren Malling og Pilou Asbæk på rollelisten som henholdsvis Jens Møller og anklageren Jakob Buch-Jepsen - frem på skærmen, kun tre år efter drabet.

Og det forpligter.

- Det er klart, at jeg bærer et ansvar, når jeg beskæftiger mig med samtiden - ligesom journalister og dokumentarister også gør, medgiver Tobias Lindholm og uddyber:

- Alle os, der fortæller andre menneskers historie, har et stort ansvar, og jeg kæmper for at leve op til mit. Men jeg synes, det er på sin plads at fortælle denne her ufortalte historie - en historie om helte, der faktisk gjorde en forskel, fastslår han.

Instruktøren Tobias Lindholm
Tobias Lindholm har arbejdet i USA, hvor han har instrueret flere afsnit af serien "Mindhunter". Her hjemme er han kendt for film som "R" og "Krigen". Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Selv om tv-serien har Jens Møllers arbejde som fokuspunkt, så er den en anerkendelse af alle de mennesker, der i månedsvis kæmpede nat og dag for at finde ligdelene af Kim Wall, så gerningsmanden kunne straffes, og forældrene kunne begrave deres datter.

At Tobias Lindholm skulle lave en serie med fokus på et system og et samfund, der fungerer, er uvant for ham.

Både "R", "Kapringen" og "Krigen" handler om mennesker, der falder igennem systemet. Det her er første gang, Tobias Lindholm beskæftiger sig med systemet, når det virker.

- Det er en helt anden fortælling, og det har fra starten af været den største udfordring for mig, fordi jeg altid har dyrket det modsatte af håb, fortæller Tobias Lindholm.

- Jeg har dyrket håbløsheden i eksistensen. Men som far til tre børn har jeg nu - mere end nogensinde - brug for håb.

- Og jeg synes overraskende nok, at det her, mere end noget andet, jeg nogensinde har lavet før, er en historie om håb og om mennesker, der passer på hinanden. Og det er overraskende, emnet taget i betragtning, siger han.

Men det er ikke alle, der har bakket op om tilblivelsen af serien.

Mens Kim Walls forældre har stillet sig til rådighed og fungeret som konsulenter på manuskriptet og har været med på optagelserne, så har hendes kæreste offentligt kritiseret projektet, blandt andet i Weekendavisen.

En kritik, Tobias Lindholm har taget til sig, fortæller han.

- Jeg lytter til kritikken, og jeg værdsætter den. For den minder mig om det ansvar, jeg bærer, og tvinger mig til hele tiden at tænke: "Er det underholdning, eller er det vigtigt? Og hvorfor er det, at vi gør det her?!".

- Hvis jeg ikke kan forklare mig selv eller omverden nødvendigheden af en fortælling, så har den sikkert ikke en berettigelse, siger Tobias Lindholm.

Han mener dog, at fiktion spiller en helt afgørende rolle, når vi som mennesker skal forstå hinanden.

Og for ham er serien et forsøg på at vise, hvilket vanvittigt arbejde en helt særlig gruppe mennesker gjorde, mens resten af verden lod sig rive med af den dystre fortælling, der blev fortalt i pressen.

- Det, der er fængende ved den her fortælling, er, at vi har fået en indsigt fra de mennesker, det faktisk handler om.

- Mange danskere har siddet med forside efter forside og klik efter klik og fulgt med i en sag, de ikke kunne holde ud at kigge på, men bagved det er der en anden virkelighed, og den er spændende. Det er nuancerne i en verden fuld af overskrifter, siger instruktøren.

"Efterforskningen" kan ses på TV2 og TV2 Play fra den 28. september.

/ritzau/

Af Eva Maria Brandi, Ritzau Fokus
En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER