Ingen frugtkurv til pædagoger og skolelærere
Der er ingen frokostordning og flotte til pædagogerne og skolelærerne, der i forvejen har været igennem sparerunde efter sparerunde. Men på rådhuset, ja det er en helt anden sag. Colourbox
Kun én ud af 10 pædagoger på landets vuggestuer og børnehaver har madordning - på rådhuset hver femte ansatte.

På rådhuset er der kantineordning, frugtkurve og motionsrum til medarbejderne. For pædagoger og lærere på landets skoler og vuggestuer er det noget sværere at holde sig sund.

Fire ud af fem medarbejdere på landets rådhuse bliver tilbudt en frokostordning og 60 procent har adgang til frisk frugt på arbejdet.

I kommunens børnehaver og vuggestuer har kun 12 procent af de ansatte en frokostordning, mens det i folkeskolen er tilfældet for hver femte lærer.

Det viser en ny sundhedsrapport fra KL, interesseorganisationen KTO og Sundhedskartellet, der har indsamlet oplysningerne via spørgeskemaer til ledere i kommuner fra hele landet.

Lis Pedersen, der er faglig sekretær for BUPL, ser uligheden som et problem, der skal gøres noget ved. Men hun er ikke overrasket, for når der ikke er mad til børnene, er der naturligvis heller ikke til de voksne.

"Det er en rigtig god idé at indføre madordninger i institutionerne, for det vil give sundere medarbejdere og sundere børn. Den politiske vilje er der bare ikke," siger Lis Pedersen.

Ingen motion til pædagoger

Fitnessmulighed er der heller ikke mange af for de arbejdende pædagoger og skolelærere.

På dagtilbud og skoler har henholdsvis 4 og 16 procent adgang til motionsrum på arbejdspladsen. På rådhuset 38 procent.

Til gengæld får 7 ud af 10 tilskud til et motionscenter ude i byen, hvis de ønsker det.

Formanden for Skolelederforeningen, Anders Balle, er "meget utilfreds" med folkeskolernes sundhedstilbud. Han kalder det kommunernes ansvar, ikke skoleledernes.

"Skolelederne holder sig tilbage med at indføre madordninger, fordi der ikke er grønt lys fra kommunen. Og desuden ingen penge til det. Kommunerne skal hurtigst muligt have lagt en fælles sundhedsplan for alle kommunalt ansatte - ellers vil skævvridningen fortsætte," siger han.

KL: Vi kunne ikke drømme om at gøre noget

Kommunernes Landsforening afviser blankt kritikken.

At skolelærere og pædagoger ikke har adgang til kantinemad og frugtkurve skyldes udelukkende, at det enten er praktisk uhensigtsmæssigt eller et bevidst fravalg fra de enkelte skole- og institutionslederne.

Det siger kontorchef Johnny Kristensen fra KL's forhandlingssekretariat.

"Om medarbejderne skal have frugt eller slik må være op til den enkelte leder at bestemme. Forskellen på rådhuset og skolerne er fuldt ud acceptabel - det kunne ikke falde KL ind at blande sig i det forhold," siger Johnny Kristensen.