Inflationen æder dine penge

Benzin, olie, leverpostej og ost bliver dyrere og dyrere. De stigende priser koster en gennemsnitsfamilie 9.000 kroner.
På under to år er inflationen steget fra 0,8 procent til 3 procent, og det betyder en merudgift på 9.000 kr. årligt til en familie med to voksne og to børn.
På under to år er inflationen steget fra 0,8 procent til 3 procent, og det betyder en merudgift på 9.000 kr. årligt til en familie med to voksne og to børn. Foto: Colourbox

Det daglige brød, mælk og kød er blevet dyrere, og det gør ondt på forbrugerne.

Priserne er det seneste år steget med 3,0 procent, viser de seneste juni-tal fra Danmarks Statistik.

Da cheferne samtidig holder igen med lønchecken og kun giver lønstigninger på godt 2,0 procent, oplever mange danskere en reallønsnedgang.

"Det betyder, at danskerne mister købekraft. Den udviklingen kan være en af forklaringerne på, hvorfor danskerne for øjeblikket holder sådan igen i forhold til privatforbruget," siger Mikkel Høegh, seniorøkonom i BRF Kredit.

I Nykredit vurderer man, at de stigende priser koster en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn tusindvis af kroner.

Siden september 2009 er inflationen steget fra 0,8 procent til i dag 3,0 procent.

"Dermed har stigningen i inflationen medført en merudgift for familien på ca. 9.000 kr. om året," siger seniorøkonom i Nykredit, Tore Stramer.

Han forventer dog, at inflationen har toppet og løbende vil falde til et niveau omkring 2,5 procent ved udgangen af i år.

Den høje inflation går også ud over beskæftigelsen.

"Salget til omverdenen alene kan ikke få Danmark ud af lavvæksten - der er brug for højere indenlandsk efterspørgsel primært i form af øget privat forbrug, og den høje inflation er med til at hæmme dette," siger økonom i Dansk Erhverv, Mira Lie Nielsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.