Indonesien til USA: Hjælp med at finde fly
Adskillige fly overflyver det område, hvor man tror, at det forsvundet passagerfly er styrtet i havet. Foto: Dita Alangkara/AP
Flere lande er klar til at hjælpe med eftersøgningen af passagerflyet, der forsvandt sporløst søndag.

Myndighederne i Indonesien har nu formelt bedt USA om hjælp til at finde det forsvundne AirAsia-fly, der sporløst forsvandt søndag med 162 personer om bord. Det oplyser en talsmand for USA's udenrigsministerium mandag.

- Vi har i dag (mandag, red.) modtaget en anmodning fra Indonesien, der ønsker vores assistance med at lokalisere flyet, og vi vurderer lige nu, hvordan vi bedst kan imødekomme Indonesiens ønske om hjælp, siger talsmand Jeff Rathke på en pressebriefing.

USA's forsvarsministerium oplyser, at det endnu ikke er fastlagt, hvad USA skal hjælpe med, men at det både kan inkludere udstyr til luft-, overflade- og undervandseftersøgning.

- Vi er klar til at hjælpe, uanset hvad behovet måtte være, siger Pentagon-talsmand Mark Wright.

Flyet fra AirAsia, en Airbus A320-200, forsvandt kort tid, efter at piloterne havde anmodet om tilladelse til at flyve en smule højere for at undgå et stormvejr på ruten mellem Surabaya i Indonesien og Singapore.

Lederen af Indonesiens eftersøgningsmyndigheder sagde tidligere mandag, at det forsvundne fly med en vis sandsynlighed befandt sig på "bunden af havet".

Havområdet mellem Indonesien og Singapore er ikke særligt dybt sammenlignet med blandt andet Det Indiske Ocean, hvor et andet fly forsvandt sporløst tidligere på året.

Samtidig er der en del skibstrafik i området, så hvis flyet ikke er på bunden af havet, vil det blive fundet snart, vurderer de indonesiske myndigheder.

Flere lande har allerede tilbudt at hjælpe med eftersøgningen. Det drejer sig blandt andet om Kina, Australien og Malaysia.

Der var 162 personer om bord på flyet, da det forsvandt. Langt de fleste af dem var fra Indonesien.

/ritzau/Reuters