Dansk Håndboldforbund søger gratis arbejdskraft
- Det her handler jo ikke om journalistjob, men at vi søger frivillige, engagerede håndboldfans, som synes, det kunne være skægt at være med i, siger Morten Stig Christensen, generalsekretær i Dansk Håndboldforbund. Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Dansk Håndboldforbund søger frivillige reportere til at dække VM i herrehåndbold, der blandt andet spilles i Danmark til januar. Træk opslaget tilbage, lyder det fra Lars Werge, formand for Dansk Journalistforbund.

Et jobopslag fra Dansk Håndboldforbund, hvor de søger reportere til VM i herrehåndbold, har fået formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, op af stolen.

I jobopslaget søger håndboldforbundet minimum tre reportere til sociale medier, hvor arbejdsopgaverne tæller alt fra interviews med spillere og fans til at producere indhold til Facebook, Instagram og andre sociale medier under slutrunden, der spilles i Boxen i Herning og i Royal Arena i København til januar.

Gratis arbejdskraft

Der er bare ét aber dabei ved jobsopslaget: Man får ikke én krone for arbejdet. Og netop det aspekt har fået Lars Werge til at opfordre håndboldforbundet til at trække opslaget tilbage.

Dansk Håndboldforbund søger frivillige reportere til VM i herrehåndbold.

- Når vi læser beskrivelsen og de jobfunktioner, der skal varetages, ligner det noget, professionelle kommunikationsfolk bør løse. Medarbejderne kommer til at skabe værdi for arrangementet, og det skal de selvfølgelig have betaling for, siger Lars Werge til Avisen.dk.

- Folk skal ikke vænne sig til, at det er okay at arbejde gratis. Vi har kæmpet imod gratis arbejde i mange år, men vi ser desværre en stigende tendens med lignende jobopslag, hvor uddannede kommunikationsfolk kan søge stillinger, der er ulønnede. Førhen var det typisk fotografer, der fik sådanne job tilbudt, men i dag ser vi desværre, det breder sig i branchen, forklarer Lars Werge.

Dansk Journalistforbund har sendt et brev til Dansk Håndboldforbund, hvor de opfordrer dem til at trække opslaget tilbage og vende tilbage med et nyt, der indeholder løn.

VM-slutrunden er et fælles arrangement mellem Danmark og Tyskland, der afvikles i dagene fra den 10. til 27. januar. Det er altså i de uger, de kommende reportere forventes at skulle arbejde gratis. Derudover skal de deltage i 4-5 planlægningsmøder i december, som de heller ikke får betaling for. Til gengæld får de betalt transport, hvis de bor op til 100 km fra arenaerne. Desuden vil de modtage tøj med VM-logo og fuld forplejning i form af et måltid mad, snacks og vand eller sodavand.

- Ledelsen i håndboldforbundet er rundet af den danske kultur, hvor man selvfølgelig betaler sine ansatte. Derfor er det også uforståeligt det, de har gjort. De bør i stedet få publikum til at betale én krone ekstra for at se kampene, siger Lars Werge.

Journalistforbund bruger selv frivillige

Hos Dansk Håndboldforbund (DHF) mener generalsekretær Morten Stig Christensen, at fagforeningen har ramt bolden helt skævt.

- Det her handler jo ikke om journalistjob, men at vi søger frivillige, engagerede håndboldfans, som synes det kunne være skægt at være med i. Dem er der mange af ude i klubberne, siger Morten Stig Christensen.

Ifølge generalsekretæren er den slags opslag helt almindelige i "foreningsdanmark":

- Mig bekendt bruger Dansk Journalistforbund også selv frivillige studerende, når de holder deres Fagfestival. Der er selvfølgelig nogle gråzoner, når vi snakker frivilligt arbejde, men dem er vi altså ikke i nærheden af her, siger Morten Stig Christensen.

Hvis der ikke kommer ansøgere, er det ikke sådan, at der slås lønnede stillinger op i stedet, oplyser Dansk Håndbold Forbund.