Ikke bare gamle dagpengetal: It-sjusk rammer arbejdsløse og ansatte
Et nyt it-system har fra starten af året udløst store problemer på jobcentrene. FOTO: Jakob Dall/Scanpix/arkiv
På femte måned kæmper jobcentre med nyt it-system. Systemet blev lovet fejlfrit for to måneder siden, men udgør stadig et dagligt benspænd for ansatte og arbejdsløse.

Forældede tal for, hvor mange ledige, der har mistet retten til dagpenge, har i dag udløst skarp kritik af regeringen fra både højre- og venstrefløjen.

LÆS OGSÅ: Sandheden om dagpenge mørkelagt af fatal it-fejl

Politikerne klager over, at en af valgkampens centrale diskussioner om dagpenge er baseret på tal, der ikke er opdateret siden november.

Men politikernes klager er et luksusproblem set fra det kommunale jobcenter i Næstved. Her døjer arbejdsmarkedschef Kim Serup på femte måned med it-bøvl, som spænder ben for både ansatte og arbejdsløse.

- Vi slås stadig med problemer på mange niveauer. På en rigtig god dag er det måske 90 procent, som virker, men vi er slet ikke oppe i noget, der minder om et velfungerende system, siger han.

Jobcentre arbejder i blinde

Politikernes valgkamps-frustrationer over forældede tal og jobcentrenes it-problemer er to sider af samme sag.

Begge dele udspringer af et nyt it-system, bestilt af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og udviklet af KMD, som skulle understøtte regeringens reform af beskæftigelsessystemet.

Men som Avisen.dk flere gange har beskrevet, har systemet voldt store problemer på de fleste af de 94 danske jobcentre siden lanceringen i januar.

I lang tid har kommunerne ikke været i stand til at indberette eller trække oplysninger om de ledige fra STAR.

Det betyder i praksis, at både jobkonsulenter og de øverste økonomiansvarlige arbejder delvist i blinde.

- Det er voldsomt frustrerende. Bare i Næstved Kommune har vi jo et aktiveringsbudget på over 1,1 milliard, så det er altså nogen voldsomme beløb, som vi mangler overblik over. Og hvis det pludselig skrider med et par millioner, risikerer vi at skulle lukke en skole som konsekvens, siger arbejdsmarkedschef Kim Serup.

Garantier holdt ikke stik

Kommunernes Landsforening har tidligere bekræftet, at it-problemerne konkret går ud over beskæftigelsesindsatsen - og at kommunerne efterfølgende må forvente at bruge mange ressourcer på at genoprette data.

I Næstved vurderer Kim Serup, at it-bøvlet indtil videre har kostet over tre millioner kroner bare i ekstra personaleudgifter, men også udgør et problem i forhold til at få ledige i job.

Allerede i februar forlød det fra KMD, at startvanskelighederne ville være udryddet i løbet af marts. Senere blev garantien udsat til 1. april.

Men det har tilsyneladende vist sig at være en aprilsnar.

På Christiansborg har politikerne rykket for at få de opdaterede dagpengetal før valget, men Beskæftigelsesministeriet oplyser i dag, at tallene for dagpenge tidligst vil være opdateret til juli.

På jobcenteret i Næstved væbner Kim Serup og hans medarbejdere sig med tålmodighed.

- Jeg er en lille smule pessimistisk set i forhold til, at vi tidligere har fået lovning på, at det hele kørte 1. marts, og igen 1. april. Så det har jeg desværre ikke de store forventninger til, siger han.

via Listen To News