Idrætsboss i medalje-jubelrus
Den danske 49'er-båd sikrer sig bronze efter en tæt medaljesejlads ved OL. Dermed er Danmark oppe på ni medaljer ved OL. Foto: Brian Lindberg Jensen / POLFOTO
Niels Nygaard mener aldrig, Danmark har præsteret så godt til et OL. Ni medaljer i 2012 overgår 20 fra 1948.

Danmark vandt godt nok 20 medaljer ved OL i 1948, men faktisk har Danmark aldrig været bedre end nu.

Det mener formanden for Danmarks Idræts-Forbund (DIF) Niels Nygaard, da han over telefonen får at vide, at de danske 49'er-sejlere netop har bragt Danmarks medaljehøst op på ni ved OL i London.

- Har de vundet bronze? Det var satans - jamen dog, jamen dog. Det er jo historisk, udbryder Niels Nygaard, der et kort øjeblik var optaget af andet selskab, mens 49'er-duoen Allan Nørregaard og Peter Lang vandt bronze.

- Det er jo kanonstort. Nu er vi nået op på ni medaljer, siger Niels Nygaard, der lige skal fatte, at det rent faktisk er blevet til så mange medaljer i London.

- Det er Danmarks største medaljehøst i 64 år, men OL i 1948 var jo lidt specielt, fordi det var efter krigen, så det var få lande, der deltog. Medaljemæssigt så er det her givetvis det største, vi nogensinde har oplevet, fastslår Niels Nygaard.

Hvad er din forklaring på, at Danmark nu har vundet ni medaljer?

- For mig at se, viser det, at vi har en fantastisk god idrætsmodel i Danmark. Kombinationen af foreningslivet, dedikerede folk i specialforbundene og et Team Danmark på toppen til at sørge for, at atleterne får det sidste nøk.

- Det er for mig forklaringen på, at vi som lille land gør det så flot, og at vi er i stand til blive ved med at gøre det, selv om andre lande investerer enorme summer i eliteidræt.

Præsterer Danmark ligefrem over evne?

- Vi præsterer over det, som vores lands størrelse berettiger til. For en del andre lande er det at præstere idrætsmæssigt lig med social opstigning. Det er vejen ud af fattigdom. Der har vi ikke samme incitament i vores land.

- Men vores unge mennesker i dag er mere ambitiøse, end de var for 15-20 år siden, mener Niels Nygaard.