I morgen er store fortrydelsespille-dag
2. januar den dag på året, hvor der sælges allerflest fortrydelsespiller. Sex & Samfund advarer mod at bruge pillerne som prævention.

Der er trængsel foran apotekerne i morgen.

Det er nemlig den dag på året, hvor landets apoteker sælger markant flest fortrydelsespiller. I morgen for præcis et år siden blev der solgt 630 pakninger med fortrydelsespiller, hvilket er 65 procent flere end på en normal tirsdag.

Kun de lystige julefrokostweekender kommer tæt på med et salg på lidt under 500 pakninger om mandagen efter de pikante weekender i december.

På en normal dag langes der 400 pakker over disken.

Sex & Samfund advarer de unge kvinder mod at bruge fortrydelsespiller som prævention:

»Fortrydelsespiller skal kun bruges som nødprævention, da de slet ikke beskytter mod seksuelt overførste sygdomme. Derfor er det vigtigt, at man ikke bruger pillerne i stedet for eksempelvis kondom,« siger sekretariatschef i Sex og Samfund, Bjarne B. Christensen.

Pillerne skal tages senest tre døgn efter ubeskyttet samleje.

Fejlagtigt tror mange unge også, at pillerne virker 100 procent, siger farmaceut Rikke Løvig Simonsen, der arbejder på døgnapoteket Sønderbro i København.

Men fortrydelsespiller virker faktisk kun i 85 procent af tilfældene mod uønskede graviditet.

Da fortrydelsespillen kom i håndkøb i 2001 blev der solgt 41.000 pakninger på årsbasis. Landets apoteker forventer, at der er blevet solgt omkring 88.000 pakninger i året, der lige er gået.

Fortrydelsespiller for begyndere:

Hvad er en fortrydelsespille?

En fortrydelsespille er et populært udtryk for en medicin, du kan anvende som nødprævention. Den tages senest 72 timer efter et ubeskyttet samleje. En fortrydelsespille indeholder store doser af kvindeligt kønshormon. Fortrydelsespiller købes i håndkøb på apoteket.

Hvornår kan jeg bruge fortrydelsespiller?

I tilfælde hvor du har haft ubeskyttet samleje og er sikker på, at du ikke vil være gravid. Du skal bruge pillerne, hvis et kondom brister, hvis et pessar eller et vaginalt kondom har forskubbet sig eller hvis et forsøg på afbrudt samleje ikke er lykkedes eller efter en voldtægt.

Hvorfor skal jeg kun bruge fortrydelsespiller i nødstilfælde?

Fordi de indeholder store doser hormoner. Det betyder, at de fleste kvinder får en række bivirkninger. Fortrydelsespiller beskytter heller ikke mod seksuelt overførte sygdomme som fx klamydia eller HIV/AIDS. Her er et kondom den eneste beskyttelse. Derfor bør du altid bruge kondom, hvis du ikke kender din partner godt.

Hvilke bivirkninger kan der være?

En del kvinder får kvalme, opkastning, menstruationslignende smerter, hovedpine, træthed, svimmelhed, brystspændinger og pletblødninger som kan vare indtil næste menstruation. Bivirkningerne forsvinder som regel få dage efter behandlingen.

Kilde: Institut for Rationel Farmakoterapi