Hvor blev polakkerne af, Helle?
Enhedslisten og vælgerne savner en indsats mod især polakker, der arbejder udenfor overenskomst i Danmark.
Foto: Colourbox.dk
Enhedslisten og vælgerne stiller krav om penge øremærket til at modvirke social dumping

Øget myndighedskontrol. Et mere effektivt samarbejde mellem relevante myndigheder og en styrket oplysningsindsats over for østeuropæisk arbejdskraft!

Det er ifølge regeringsgrundlaget en forudsætning for den danske arbejdsmodel. Men i oplægget til finansloven kan man ikke finde en rød reje, der er øremærket specifikt til at bekæmpe social dumping.

På trods, på trods, på trods

Det undrer Enhedslistens leder, Johanne Schmidt-Nielsen, der skal lægge de afgørende stemmer til finansloven.

”På trods af at det står i regeringsgrundlag. På trods af at Helle Thorning-Schmidt nævnte det på LO kongressen, står der ikke ret ord om det i finansloven. Det skal der gøres noget ved,” lyder kritikken fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun bakkes op af vælgerne. Hver anden mener ifølge en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk, at 'regeringen er forpligtet til at styrke indsatsen overfor østarbejdere, der arbejder uden for danske overenskomster'.

Kun 15 procent af vælgerne mener det modsatte.


Et afgørende krav

Et ’helt afgørende krav’ for Enhedslistens støtte er, at der ’afsættes penge til at modvirke social dumping’. Det er en af hovedoverskrifterne i de krav, som partiet nu smider på forhandlingsbordet.

”Der skal være en effektiv kontrolmyndighed og en udrykningsstyrke, så man med det samme kan gribe ind, hvis tingene ikke er i orden. Det skal der øremærkes midler til, for det koster selvfølgelig penge. Og i de sociale klausuler skal der være krav om overenskomst og praktikpladser,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Det præcise beløb, Enhedslisten ønsker afsat til at modvirke social dumping, ønsker Johanne Schmidt-Nielsen ikke at oplyse.

Mette F: Vi følger op

Avisen.dk har rettet henvendelse til Beskæftigelsesministeriet med henblik på at få at vide, hvor de initiativer, som omtales i regeringsgrundlaget, skal findes i oplægget til finansloven.

Dette har vi ikke fået svar på.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen(S) forsikrer i en skriftlig kommentar, at der kommer til at ske noget på det området:

"Regeringen lægger meget stor vægt på at bekæmpe social dumping. Det fremgår klart af regeringsgrundlaget, og det vil vi følge op på.”

faktaboks

”Tusindvis af murere og andre håndværkere er lige nu arbejdsløse, fordi stadig flere arbejdsgivere ser en fidus i, at erstatte dem med underbetalt, uorganiseret arbejdskraft fra udlandet. Det er både et problem for den enkelte håndværker og for samfundet, der mister skatteindtægter."

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten.