Hver tredje trykker for hårdt på speederen
hver tredje dansker indrømmer at køre for stærkt et par gange om måneden eller oftere.
Danskerne finder på undskyldninger og kører for hurtigt i trafikken, viser en måling. Mere kontrol er midlet til lavere fart.

Ræs på de danske veje er blevet en folkesport.

Mere end hver tredje erkender, at de kører for stærkt i trafikken et par gange om måneden eller oftere.

Det viser en Gallup-måling lavet for Berlingske.

Og det er helt almindelige danskere som trykker lidt for hårdt på speederen, fortæller forskningschef Anders Hede fra TrygFonden.

"Efterfølgende kommer der så en efterrationalisering. Det kan være: 'Det gør alle andre også', eller 'jeg er en dygtigere bilist end alle andre', eller måske 'dette sted er fartgrænsen lige lovlig stram'. Der er ingen tvivl om, at folk - og her taler vi almindelige, gode samfundsborgere - trækker disse forklaringer lige lovlig tit, så småoverskridelser er simpelthen blevet til en norm," siger han til Berlingske.

Selvom mange kører for stærkt, så mener ni ud af ti, at de opfører sig ordentligt i trafikken. Derfor er der kun en ting der virker, hvis farten skal ned.

"Skal der gøres noget ved hastigheden, så skal der sættes ind med mere kontrol. Her hjælper det ikke, at bilisterne får at vide, at der er politi på vejene. De skal selv opleve at blive taget eller opleve, at naboen bliver taget. Så virker det," forklarer Seniorforsker Tove Hels fra Institut for Transport på DTU til avisen.

Det er særligt mændene som indrømmer, at de kører for stærkt.

Kilde: Berlingske