Kommunalpolitikere drukner i papirer: Hver tredje har ikke tid til forberedelse
- Der er rigtig mange sager, hvor man bare stemmer for, fordi man ikke har haft nok tid til at sætte sig ind i det, siger Bo Nyegaard Larsen, byrådsmedlem i Solrød kommune. (Foto: Foto: Radikale)
Det kniber for hver tredje lokalpolitiker at få tid til at læse alle dokumenter, før de går til byrådsmøde, viser ny undersøgelse. I værste fald får man truffet forkerte beslutninger, erkender lokalpolitiker.

Stakkevis af bunker på skrivebordet, et nyt møde om et kvarter og en fuld mailboks. Hverdagen er travl for mange kommunalpolitikere.

Hver tredje lokalpolitiker har ikke tilstrækkelig tid til at læse alle dokumenter forud for møder i kommunalbestyrelsen. Det viser en rundspørge foretaget af Avisen.dk blandt landets 2432 kommunalpolitikere, som 605 har svaret på. 

17 timers arbejdsdag

Et af de byrådsmedlemmer, der oplever, at det kan være svært at få det hele til at gå op i en højere enhed, er Katrine Tholstrup (K) , der sidder i kommunalbestyrelsen i Dragør.

- Tid er relativt, men når man skal have en helt almindelig hverdag til at hænge sammen, er det svært, siger hun.

Artiklen fortsætter efter grafen

Katrine Tholstrup er blandt andet medlem af social- og sundhedsudvalget, som nu også skal stå for arbejdsmarkedsindsatsen. Den konservative politiker er nødt til at have en arbejdsdag på 17 timer, selv hvis bilagene bare skal skimmes.

- Det er sindssygt læsetungt. Så får du lige 85 siders bilag, som du skal tygge dig igennem. Og det er bare under det ene punkt, pointerer Katrine Tholstrup.

’Umulig opgave’

Hun er ikke alene med oplevelsen af at være tidspresset.

Kommunalbestyrelsen i Solrød Kommune består af seks partier, hvor kun ét af byrådsmedlemmerne er fra Radikale Venstre. Det kan til tider være en enorm udfordring at sidde alene på pinden, oplever Bo Nygaard Larsen.

- Det er helt umuligt. Man kan på ingen måde læse alle sager. Man har typisk kun tid til at læse op på ens mærkesager, siger han.

Konsekvensen af det er ifølge den radikale politiker ikke til at tage fejl af.

- Der er rigtig mange sager, hvor man bare stemmer for, fordi man ikke har haft nok tid til at sætte sig ind i det, siger Bo Nyegaard Larsen.

Synes du, at du udfører dit job optimalt?

- Det er muligt for mig, ja. Men det er ikke optimalt. I værste tilfælde får man jo truffet forkerte beslutninger, fordi man ikke havde tid til at være opmærksom, siger Bo Nygaard Larsen.

Ingen overraskelse

Det overrasker ikke chefforsker i kommunalpolitik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, at en tredjedel af kommunalpolitikerne ikke har tilstrækkelig tid til at forberede sig til næste møde.

Han ser det nærmere som en overraskelse, at to tredjedele af politikerne vurderer, de har overskud til læsebyrden.

- Jeg vil mene, at alle skal svare nej. Hvis målestokken er, at man skal have læst alt, så er der ikke nogle, der har tilstrækkelig tid, siger Roger Buch.

Ifølge forskeren er en af forklaringerne på den store og krævende mængde læsestof kommunesammenlægningen i 2007. Etableringen af de store kommuner resulterede i, at embedsværket blev mere professionaliseret. Derfor blev sproget også mere tungt og akademisk. Det er ligeså stor en barriere som antallet af A4-ark. 

- Det betyder, at du som ny politiker lynhurtigt lærer, at du ikke kan nå at læse det hele. Du er nødt til at have en selektiv, strategisk læsning, siger Roger Buch.

Han tilføjer, at det med tiden bliver lettere at overskue sagsbunkerne.

- Som ny kommunalpolitiker tager det et-to år at lære, hvordan man skal prioritere læsningen, siger Roger Buch.

via Listen To News