Hver sjette præst siger nej til homovielse
Præsteforeningen og Evangelisk-Luthersk Netværk anslår, at hundredvis af præster vil sige nej til at vie homoseksuelle i kirken. Foto: Colourbox
Regeringen er klar med lovændringer, så homoseksuelle kan blive viet som ægtefolk i folkekirken. Men en stor del af præsterne vil nægte.

Homoseksuelle med drømme om at skridte op ad kirkegulvet som rette ægtefolk risikerer at blive kastebold mellem landets sognepræster.

For hver sjette af landets cirka 2.500 præster ventes at benytte sig af muligheden for at sige nej tak til at vie bøsser og lesbiske. Det anslår Præsteforeningen og Evangelisk Luthersk Selskab.

"Præster er bundet af deres samvittighed i forhold til hvad de mener, de kan og ikke kan. Og en sjettedel vil formentlig sig nej," siger næstformand for Præsteforeningen, Peter Hedegaard til Newspaq.

Selvom regeringen har et sæt lovændringer på vej, så er der ikke foretaget nogen undersøgelse af, hvor stor opbakningen er i præstestanden.

Ligestilling- og Kirkeminister Manu Sareen (R) vurderer, at antallet er "lille".

"Der er nogle, der synes, det er en dårlig ide. Men man kan ikke gøre alle glade," siger han til Newspaq.

Men det er at forklejne modstanden, der for blot fem til syv år siden udgjorde omkring halvdelen af præsterne, mener formanden for Evangelisk Luthersk Netværk, Henrik Højlund, der mener, homoægteskaber er imod Biblens bogstav.

"Det er efter min bedste overbevisning manipulation med virkeligheden. Vi snakker altså ikke om 20-30 præster. 400 til 500 er et realistisk bud. Så det er ikke en lille del af præsterne. Det er ganske mange," siger han.

Loven fritager præsterne for sanktioner, hvis de afviser homoseksuelle. Men så skal provsten henvise til en anden præst, der gerne vil vie bøsser og lesbiske.

"Nu må vi se, når ritualet kommer og så tage den derfra, ligesom vi gjorde med vielse af fraskilte i sin tid. Der i hvert fald ingen grund til at splitte folkekirken ad på det her spørgsmål," siger Præsteforeningens næstformand, Peter Hedegaard.