Hver fjerde dansker accepterer tortur
Tortur anvendes stadig i mange af verdens konflikter. Her demonstreres mod den amerikanske regerings godkendelse af 'waterboarding' i New York. Foto: Polfoto, (AP Photo/Mary Altaffer) / POLFOTO
I enkelte tilfælde er det i orden at anvende tortur, mener mange danskere. Minister og eksperter tager skarpt afstand.

Hver fjerde dansker mener, at det er acceptabelt at anvende tortur.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) forud for FN's Menneskerettighedsdag på lørdag, skriver Berlingske. Undersøgelsen er foretaget som webinterview med 1027 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

23 pct. af alle danskere mener således, at tortur kan forsvares i enkelt tilfælde, to pct. er i tvivl, mens 75 pct. mener, at al tortur bør være forbudt.

"Det er krænkende for det, vi står for som civiliseret samfund," siger justitsminister Morten Bødskov (S) til Berlingske.

At så mange danskere finder brugen af tortur i orden, hænger ifølge direktør i RCT, Karin Verland, dels sammen med, at de tror, at man kan afværge terror med tortur, dels at mange ikke kender konsekvenserne ved tortur.

I foråret anbefalede FN Danmark, at tortur blev indført som en selvstændig forbrydelse i straffeloven og den militære straffelov, og det er på høje tid, hvis regeringen griber den opfordring og fører den ud i praksis, siger Karin Verland. Hun bakkes op af advokat og ekspert i menneskerettigheder, Tyge Trier.

"Når det danske Udenrigsministerium og militær bruger så megen energi på at udbrede budskabet om, at tortur skal straffes, er det paradoksalt, at vi ikke finder begrebet i vores egen straffelov. Ligesom det er tilfældet i Norge og Sverige," siger Tyge Trier til Berlingske.

Kilde: Berlingske

faktaboks

Sådan svarede de:

"Er det vigtigt, at Danmark er i front, når det gælder overholdelsen af menneskerettigheder?"
Meget vigtigt: 49 pct.
Vigtigt: 40 pct pct.
Mindre vigtigt: 9 pct.
Ikke vigtigt: 2 pct.
Ved ikke: 1 pct.

"Hvad er din holdning til tortur?"
Al tortur skal være forbudt: 75 pct.
Tortur må godt bruges i enkelte tilfælde: 23 pct.
Tortur bør generelt være tilladt: 0 pct.
Ved ikke: 2 pct.