Hver fjerde bankfilial er lukket
Foto: Colourbox
Træk et nummer og vent i køen på at hæve penge. Den situation kan ikke længere opleves i mange små byer rundt om i Danmark.

Bankfilialerne lukker på stribe i disse år.

I 2003 var der 2014 bankfilialer i Danmark. Sidste år var antallet nede på 1494, hvilket svarer til et fald på 26 procent. Det viser beregninger, som DR Nyheder har lavet.

Samtidig ser udviklingen ud til at fortsætte i de kommende år. I går sagde Danske Bank i forbindelse med sit regnskab, at banken vil lukke 65-70 filialer alene i år.

Ifølge Finansforbundet er det især i udkantsområderne, at filialerne er forsvundet. Det bekymrer Ældre Sagen.

- Det er et problem for dem, der ikke er vant til at bruge internettet. Konsekvensen er, at der er nogle borgere, især ældre, som får vældig svært ved at ordne deres pengesager, siger Michael Teit Nielsen, der er underdirektør i Ældre Sagen, til DR Nyheder.

Ifølge Ældre Sagens undersøgelser har omkring 360.000 ældre aldrig benyttet internettet.

Også de bankansattes fagforbund ser med bekymring på udviklingen.

- Hvis man lukker filialer og samtidig fyrer mange medarbejdere, så kan man ikke leve op til de forventninger, som kunderne har. Det er en mildest talt tåbelig beslutning, siger Kent Petersen, der er formand for Finansforbundet.

Ældre Sagen mener, at bankerne har et public service-ansvar på linje med det offentlige til at tage sociale hensyn.

- Man kunne for eksempel supplere med banker på hjul. Altså busser, der kører ud i de ydereste områder nogle gange om måneden for at vise, at man er bank for hele samfundet, siger Ældre Sagens underdirektør Michael Teit Nielsen.

Danske Bank oplyser til DR Nyheder, at man i forbindelse med lukningen af 65-70 filialer i år vil lave netbankskoler for de ældre kunder.

Om det konkrete forslag med rullende banker, siger Anne Melchiorsen, der er chef for samfundsansvar i Danske Bank:

- Det er ikke noget, vi har haft set på, men det kunne godt være en mulighed. Vi er netop ved at planlægge, hvad vi skal gøre i den sammenhæng.