Hver femte virksomhed nærmer sig konkurs
Næsten 60.000 job er i fare hos virksomheder, hvor økonomien halter. Foto: Colourbox
En analyse foretaget for Ugebrevet A4 viser, at 21 procent af danske virksomheder har retning mod konkurs

59.800 job er i fare, fordi hver femte danske virksomhed har så dårlig økonomi, at de nærmer sig konkurs.

Det viser en undersøgelse foretaget for Ugebrevet A4.

28 procent af hotellerne og 36 procent af restauranterne har således økonomiske kvaler, og den stramme økonomi går ud over arbejdsvilkårene for de ansatte, fortæller næstformanden for 3F Hotel & Restauration, Jan Mathisen.

"Vi ser en stigende tendens til, at pressede restauranter og hoteller skærer helt ind til benet. Det betyder eksempelvis, at kokke må gå lige fra den ene opgave til den anden uden pauser ind imellem. Og på hoteller må stuepiger og rengøringsassistenter knokle røven ud af bukserne, for normeringerne er helt i bund," siger Jan Mathiesen til A4.

Den pressede situation giver samtidigt økonomisk usikkerhed.

"Når medarbejderne kan mærke, at det går skidt i restauranten, så bliver de af frygt for at blive fyret mere tilbageholdende med at gøre krav på tillæg og indbetalinger til pension. De penge går de så glip af ved en eventuel konkurs, fordi kravene ikke er rejst formelt før konkursen," siger han.

Fitnesscentre og postordrefirmaer er de mest problematisk virksomhedstyper, hvor næsten hver andet firma er konkurstruet. Også i byggebranchen er man presset, og 26 procent af tømrerfirmarerne og 24 procent af murerfirmaerne er i økonomiske problemer.

Kilde: Ugebrevet A4