Hver anden dansker vil udlevere til tortur
Halvdelen af danskerne mener, at det er okay at udlevere personer til lande, der udøver tortur som eksempelvis waterboarding. Foto: Polfoto, (AP Photo/Mary Altaffer) / POLFOTO
De danske politikere er uenige, om personer skal udleveres til lande der udøver tortur. Halvdelen af danskerne godkender udleveringerne.

Hver anden dansker mener, at udlevering af personer til lande, der udøver tortur, er okay. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Rehabiliterings- og forskningscenter for Torturofre (RCT), skriver Berlingske.

Direktør for RCT, Karin Verland, kalder resultatet "stærkt graverende."

"Jeg tror ikke, at danskerne er specielt dårlige mennesker, men de kan åbenbart ikke mobilisere ret meget empati for medborgere, der udvises til lande med tortur," siger Karin Verland til Berlingske.

Hun opfordrer endnu engang Danmark til at droppe forbeholdene over den EU-konvention, som forbyder tortur.

"Jeg håber at den nye regering vil står ved FN's anbefalinger. Danmark har nemlig bøjet en ellers meget strikt formulering i FN's konvention og fortolket den frem til, at der nok ikke sker noget, hvis man får en diplomatisk garanti," siger Karin Verland.

De Radikales udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen, bakker op om udmeldingen.

"Danmark skal overholde konventionen fuldt ud. Vi skal ikke med diplomatiske spidsfindigheder udlevere personer til lande, der udøver tortur," siger han til Berlingske.

I oppositionen er man imidlertid uenig.

"Man skal ikke kunne begå kriminalitet ude i den store verden og kunne gemme sig i Danmark," siger De Konservatives retsordfører, Tom Behnke til avisen.

Kilde: Berlingske