Husbygger aner intet om østarbejderes forhold
Hver anden danske husejer, der indenfor det seneste år har hyret udenlandske håndværkere, aner ikke om de ansatte har ordnede forhold i form af en overenskomst. Foto: Colourbox
Prisen er billig. Det er som oftest, det eneste, som de danske bygherrer ved om østarbejdere, de hyrer til byggeprojekter.

Det betyder øjensynligt ikke noget for danske bygherrer, hvilke forhold for eksempel polske arbejdere hamre og maler under.

I hvert fald viser en rundspørge, at halvdelen af bygherrerne ikke ved noget om østarbejdernes overenskomster og arbejdsforhold. 193 bygherrer, der det seneste år har hyret udenlandsk arbejdskraft, har deltaget i rundspørgen udført af Ugebrevet A4.

Det er trist, at danskere ser stort på østarbejdernes forhold som løn, arbejdsmiljø og sikkerhed. Det mener sekretariatsleder fra Bygge-Anlægs- og Trækartellet Gunde Odgaard.

- Jeg tror godt, at de fleste kan se, om de går på nogle vilkår, som er ordentlige eller ej. Man kan se deres tøj, på deres redskaber, på de biler de kommer i osv. Jeg tror, man skal være meget naiv for at kunne se igennem det, siger han til Newspaq.

Problemerne for bygherreren er, at firmaer som ikke har overenskomst, heller ikke er dækket af en byggegaranti-ordning.

- Man kan ikke forlange af hr. og fru Danmark, at de skal have styr på, om håndværkerne er dækket af en overenskomst. Men det undrer mig, at husejere overhovedet tør binde an med ukendte, udenlandske firmaer, som ikke er med i nogen byggegaranti-ordning, siger Gunde Odgaard.

Han mener dog, at de professionelle bygherrer som boligforeninger og ejendomsselskaber bør have styr på, om de firmaer de hyrer har overenskomst.

Men her hæfter direktør Michael Henning Nielsen i Dansk Byggeri sig ved, at der ikke er noget lovkrav om, at bygherrer skal have den viden.

- Bygherrer skal ikke bekymre sig om, hvorvidt håndværkere er dækket af en overenskomst. Det er ikke noget lovkrav. Derimod skal bygherrer have styr på, om udenlandske virksomheder er registreret hos RUT (Register for Udenlandske Tjenesteydere, red.), og om arbejdsmiljøet er i orden, siger Michael H. Nielsen.