Hotel og restaurant: Arbejdspladser overlever
Danskerne kan roligt fylde kurven i supermarkedet, som de plejer. Fagforbund jubler over nej til sukkerafgiften. Foto: www.colourbox.com
Restaurations-, hotel- og fødevarebranchen er glade over, at sukkerafgiften ser ud til at blive droppet. Arbejdspladser reddes, lyder det.

Det smager sødt i mundene på fagbosserne i fagforeningerne Horesta og Fødevareforbundet NNF, at sukkerafgiften ser ud til at afgå ved døden.

Landets hoteller, restauranter og fødevarevirksomheder ville nemlig blev hårdt ramt af afgiftsstigninger, vurderer de.

En tur på de evige roemarker til sukkerafgiften vil bevare job, lyder det fra Horesta.

- Omkostningerne ved sukkerafgiften ville formentlig også løbe op i et trecifret millionbeløb. Mange restauranter er under et voldsomt pres i øjeblikket og kan ikke tåle nye afgifter uden at måtte dreje nøglen om, siger formand Jens Zimmer Christensen.

Fødevareforbundet NFF benytter lejligheden til at rose regeringen for ikke alligevel at gennemføre sin afgiftspolitik.

- Det er godt, at vi nu har en regering, der lytter til argumenter. I 10 år har vi levet med en regering, der altid selv vidste bedst, og som ikke ville lytte til velunderbyggede indvendinger, siger formand Ole Wehlast om den tidligere regering.

Arbejdspladser i fødevarebranchen er med afgifts-døden blevet bevaret, mener formanden.

- Ved at droppe sukkerafgiften, har regeringen sikret flere hundrede jobs. Det er en utrolig positiv nyhed for vores medlemmer. Og det beviser, at regeringen er opsat på at fastholde arbejdspladser i den danske fødevareindustri, vurderer Ole Wehlast.

Men madkampen stopper ikke her for Horesta og Fødevareforbundet NFF. Nu skal en anden udskældt afgift på slagtebænken og skæres væk.

- Den er skruet mindst lige så skævt sammen som sukkerafgiften ville blive det. For restauranternes vedkommende beregnes afgiften på en måde, som i mange tilfælde intet har at gøre med den mad, der ender på gæstens tallerken, og dermed virker den ikke sundhedsfremmende. Det eneste, den fremmer, er statens kassebeholdning, siger Jens Zimmer Christensen om fedtafgiften.

Den samme kritik lyder fra Fødevareforbundet.

- Nu mangler vi bare, at fornuften også udstrækkes til at afskaffe fedtafgiften, der er lige så administrativ dyr og tung, og som har lige så ringe sundhedsvirkning som sukkerafgiften ville have fået, siger Ole Wehlast.

Han vurderer, at fedtafgiften vil koste 1.300 job i fødevarebranchen. Begge fagforeninger vurderer i undersøgelser, at sukker- og fedtafgifterne vil koste samfundet trecifrede millionbeløb.