Den danske vinter kan være streng at komme igennem og kræver masser af indendørs hygge, bagværk og varme gryderetter.
Forestillingen om, at vi har brug for ekstra sul i den kolde tid, er dog en skrøne.
- I gamle dage spiste vi fedtemadder og spæk for at holde varmen. Det har vi ikke brug for i dag, hvor vi har opvarmede hjem, går i varmt tøj og sjældent er i energiunderskud, siger lektor Jens Rikardt Andersen, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Når vintermad alligevel ofte forbindes med fed mad, er det fordi fedt smager godt, og vi måske af den grund holder fast ved gamle opskrifter fra bedsteforældrenes tid, påpeger Jens Rikardt Andersen.
Kokken og madskribenten Katrine Klinken har netop udgivet bogen "Vintermad". Hun beskriver vintermad som meget tæt og intens i smagen - ikke nødvendigvis mere fed.
- Vintermad er ofte simremad som gryderetter og supper, der står i længere tid. Det giver en anden fylde, siger Katrine Klinken.
Ifølge hende er der absolut ingen grund til at sætte tænderne i en livstræt tomat eller agurk i vintermånederne. Derimod er rodfrugter og kål som rødbeder, knoldselleri, pastinakker, grønkål og rødkål i højsædet.
- Ofte bruger man mere tid på at lave mad om vinteren og sidde ved bordet. Men vintermad kan også være hurtig mad. Fisk og skaldyr er let at tilberede, og muslinger er bare bedst om vinteren, siger hun.
For Katrine Klinken er det vigtigt, at håndværket i hjemmekøkkenet ikke forsvinder.
- Der er så meget kærlighed forbundet med at lave mad til andre, og mad kitter familien og venner sammen, siger hun.
Om vinteren kommer mange af os til at mangle D-vitamin, fordi vi ikke får sol nok. Her kan det være en fordel at spise fede fisk som sild og vilde laks og komme ud i dagslys hver dag. Vitaminpiller og kosttilskud er derimod ikke vejen frem, mener Katrine Klinken.
- Jeg tror på gode råvarer og varieret kost frem for piller. Derfor bruger jeg selv mindst lige så lang tid på at finde de gode råvarer bl.a. i gårdbutikker og på markeder, som jeg bruger på at lave maden, siger hun.
Jens Rikardt Andersen mener derimod, at vitaminpiller i vintermånederne kan være på sin plads.
- Vi får alle et D-vitamindyk om vinteren. Det kan ikke alene afhjælpes med fede fisk og æg, medmindre man spiser laks og røræg hver dag. Her kan det være fint med et pilletilskud eventuelt en kombination af Calcium og D-vitamin, siger han.
Fem gode råd til vintermaden:
1. Brug årstidens grønstager som rodfrugter og kål.
2. Til gryderetter kan du med fordel bruge udskæringer, der har meget bindevæv, såsom skank eller tykkam.
3. Fersk kød er bedst, men godt kød fra frost er bedre end dårlig kvalitet af fersk kød.
4. Lav mad om søndagen, hvor du har god tid og lav en stor portion.
5. Krydr vintermaden med tørrede krydderier som allehånde, safran, sort peber, stjerneanis, hvidløg, sennep, peberrod og frisk timian.
/ritzau/FOKUS