Homoseksuelle kan se frem til kirkelig vielse
Der er nu flertal i Folketinget for, at homoseksuelle skal kunne vies i kirken, uden at skulle på Råhuset først. Foto: AP/Santiago Llanquin / POLFOTO
Nu er der enighed over en bred kam i Folketinget - homoseksuelle skal have lov til at blive gift i kirken uden først at skulle på rådhuset.

Oven på en weekend, hvor Københavns gader blev fyldt af glade homoseksuelle til årets Gay Pride, er kirkeminister Per Stig Møller (K) nu klar med et forslag til netop den befolkningsgrupppe.

"Det vil ikke længere være sådan, at homoseksuelle par først skal på rådhuset for at indgå registreret partnerskab og derefter kan få en velsignelse i en sognekirke," siger Per Stig Møller.

Dermed er der nu bred enighed i Folketinget om, at homoseksuelle skal kunne vies direkte i kirken. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at Socialdemokraternes kulturordfører og ordfører for seksuelle minoriteter, Mogens Jensen, har opfordret kirkeministeren til at komme med et forslag om homoseksuelle vielser i kirken.

Og det er et meget stort skridt i den rigtige retning, mener man i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark).

"Nu skal det her jo lige fremlægges og vedtages først, og der skal komme et folketingsvalg. Men det ser ud til, at uanset, om det bliver rød eller blå blok, så får vi en lovændring, og det er jeg selvfølgelig yderst tilfreds med," siger foreningens kirkepolitiske talsperson George Hinge til Newspaq.

Selvom det skal være muligt med homoseksuelle vielser, skal det stadig ikke være muligt for to af samme køn at være "ægtefæller". Der er altså stadig tale om en partnerregistrering, men dog med lige vilkår for homoseksuelle og heteroseksuelle par.

"Jeg mener ikke, at et homoseksuelt par skal betegnes som ægtefæller, for det begreb tilhører en mand og en kvinde, men man kunne foretrække begrebet "livsfæller," forklarer Per Stig Møller.

At få ændret det, er næste skridt i den kirkepolitiske kamp, mener LGBT Danmark.

"Der er ingen grund til at skelne mellem livsfæller og ægtefæller. Det vigtige er jo den pligt, man har over for hinanden, og ikke så meget om det er det ene eller andet køn," understreger Hinge.

Det er dog ikke alle partier, der er enige i de nye rettigheder.

"Dansk Folkeparti siger klart nej til kirkeministerens forslag, som desværre bærer præg af, at vi står foran en valgkamp, hvor lette sensationelle sager skal blæses op for at vinde billige point," siger Søren Krarup, der er medlem af kirkeudvalget for Dansk Folkeparti.

Han undrer sig over, at Konservative på måneder har skiftet holdning til spørgsmålet.

DF er dog enige med Konservative på et punkt - at homoseksuelle ikke skal kunne betegnes som ægtefæller. Det ville være en "latterliggørelse af det kristne ægteskab."

Kirkeministeren vil fremsætte lovforslaget efter valget, hvis han stadig er minister. Loven vil indebære en fritagelse for præster, der af samvittighedsgrunde ikke ønsker at vie homoseksuelle.

Og det er helt okay, mener man i LGBT Danmark.

"Vi kan ikke tvinge nogen til at gøre noget som helst. Vores mål er, at de præster, der gerne vil vie homoseksuelle, skal have mulighed for det," siger George Hinge.

Kilde: Kristeligt Dagblad