Administration 

Dansker bliver superskurk i Hollywood: Jeg gik helt amok

Underholdning
Portræt Thue Ersted Rasmussen
Thue Ersted Rasmussen har scoret en stor rolle i den nye "Fast & Furious"-film, som har verdensstjerner som Vin Diesel, Helen Mirren, Kurt Russell og Charlize Theron på rollelisten. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Thue Ersted Rasmussen står ansigt til ansigt med superstjernerne Vin Diesel, Charlize Theron og John Cena i den biografaktuelle Fast & Furious-film.

- Nobody moves, everybody lives.

Det var Thue Ersted Rasmussens første dag på settet i det oktandryppende actionbrag "F9", som er den niende film i franchisesuccesen "Fast & Furious".

I rollen som den magtliderlige rigmandssøn Otto, som slutter sig til filmens superskurke, satte han filmens helte - i skikkelse af superstjerner som Vin Diesel, Tyrese Gibson og Ludacris - på plads med en enkelt replik fra sit allerførste sekund på settet.

Fra toppen af den underjordiske bunker kiggede han ned på dem, der forsøgte at forpurre hans planer om at overtage verdensherredømmet gennem kammeratskab, loyalitet - og ikke mindst toptunede biler, som er hele omdrejningspunktet i seriens univers.

Men efter et par uger foran kameraet følte Thue Ersted Rasmussen alligevel ikke helt, at han for alvor havde entreret den enorme franchise.

Undervejs havde han søgt sparring hos Lars og Mads Mikkelsen, som selv har slået igennem internationalt.

Giv den fuld skrald, lød det samstemmigt fra det celebre brødrepar.

- Det gik jeg og forberedte mig selv på i nogle uger og tænkte bare: Hvis ikke du går ind og viser noget og er noget, så er der ikke plads til dig her, fortæller Thue Ersted Rasmussen.

Dagen oprandt for en stor scene midtimellem filmens store helt i skikkelse af superstjernen Vin Diesel og superskurken spillet af wrestling-verdensmesteren John Cena.

And action!, lød det så.

- Jeg havde mest af alt bare lyst til at være en lille artig fyr, der lige listede ind, sagde sine replikker og hurtigt gik ud igen. Men jeg så tænkte jeg: Nu skal den få!, så tonsede jeg igennem, gik helt amok og var helt oppe i snuden på Vin og råbte ham lige op i hovedet.

- Langt hen ad vejen var det alt for meget! Men jeg var nødt til det. Halvvejs igennem optagelserne satte Vin sig bare ned, og jeg tænkte: Åh nej! Men jeg blev ved. Så kiggede han pludselig op på mig og begyndte at nikke lidt med hovedet. Da jeg havde kørt scenen færdig og gik ud, kunne jeg bare høre ham sige:

- Welcome to the fucking set!

For at forstå hvordan den 35-årige aalborgenser er havnet i haserne af Hollywood-stjernerne på rulleteksterne i et af de største Blockbuster-brag, skal tiden spoles et par år tilbage.

Thue Ersted Rasmussen er kendt for sine alsidige roller som den selvoptagede fodboldanfører Jonas i Xee-serien "Sunday" til dealeren Danny i TV2's dramaserie "Norskov" og den semikonservative reservelæge Christian Friis i "Sygeplejeskolen" på TV2 Charlie.

Thue Ersted Rasmussen har også agenter i udlandet og laver jævnligt castings via selftapes, hvor han optager sig selv give et bud på en rolle, der er i spil.

Det var gennem sådan et, at hans agent rådede ham til at give sit bud på Otto i den niende "Fast & Furious"-film.

Først afslog han. Han havde jo ikke en jordisk chance for at få rollen, tænkte han. Men agenten insisterede.

- Da jeg sendte båndet afsted, tænkte jeg alligevel: Det er sgu en god ansøgning. Jeg var stolt af den, og der var et eller andet i mig, der sagde: Der ér en mulighed her.

Thue Ersted Rasmussen fik tilsendt tre scener, og han vidste, der skulle gøres noget ekstraordinært for at blive bemærket af de kritiske castere.

Hurtigt kom han op med en østeuropæisk accent og store armbevægelser, som han også bærer i filmen.

- Jeg er nødt til at gøre et eller andet, så jeg satte noget dancemusik på og drak øl, mens jeg filmede min ansøgning, fordi han drak øl i scenen. Det gør man normalt ikke til castings.

- Men fordi Otto er sådan en playboy, var jeg nødt til at se, om jeg kunne få noget af den energi ind i båndet.

Og energi var der i den grad.

Thue Ersted Rasmussen var til den danske instruktør Ole Bornedals 50-årsfødselsdag, da der pludselig tikkede en mail ind:

- Kan du skyde med maskingevær?, spurgte casterne.

- Det betød, at der var nogle derude, som overvejede et eller andet med mig. Det var første tegn på, at der var en reel mulighed.

- Så selvfølgelig kan jeg det, svarede jeg.

Det var på Mads Mikkelsens opfordring, at han forsikrede casterne om, at han sagtens kunne håndtere sådan en sag, fortæller Thue Ersted Rasmussen med et grin.

- Da han skulle lave "Coco Chanel & Igor Stravinsky", sagde han, at han kunne tale fransk og spille klaver, og så måtte han jo lære det.

- Nogle gange tror jeg, at man skal have modet til at sige: Det kan jeg sgu godt! Hvis I vil have mig, kan jeg gøre hvad som helst! Den energi er god at have med, siger han.

Når man kommer fra jantelovens hjemland, ligger det ikke ligefor.

Men modet kommer med årene og erfaringen.

- Første gang jeg skulle stå på Det Kongelige Teaters Store Scene, hamrede mit hjerte også. Og første gang jeg stod på et filmset, og jeg glemte min replik, så de var nødt til at starte forfra, var jeg så bange.

- Hvis jeg lige var nyuddannet og begyndte med denne her film, tror jeg, det var noget helt andet. Men nu har jeg været skuespiller i ti år, så man lærer efterhånden at deale med sin frygt.

Når alt kommer til alt, er arbejdet foran kameraet nøjagtigt det samme, uanset om man står over for Melvin Kakooza i "Sunday" eller den oscarvindende verdensstjerne Charlize Theron i "Fast & Furious".

Også selv om settet og budgettet var af en størrelse, Thue Ersted Rasmussen aldrig havde været i nærheden af før.

- En god sammenligning er, at der var flere makeupartister på "Fast & Furious", end der samlet er mennesker på hele produktionen bag "Sunday".

- Det var så stort, at jeg oppe i hovedet lige skulle hen over det og til et sted, hvor det gik op for mig, at arbejdet er det samme.

Det samme gælder de superstjerner, han spillede overfor. De er kolleger, som man skal spille bedre, ligesom man gør herhjemme.

Alligevel blev han en smule starstruck i starten, erkender han.

- Ligegyldigt hvor cool jeg prøvede at være, fik jeg hjertebanken, første gang jeg så Vin Diesel. Det var ham, jeg har set på film, siden jeg var fem år! Og så kommer Charlize Theron pludselig ind, "jamen hej, hej!".

- Men derefter gik jeg til dem som kolleger. Ellers kan man heller ikke være naturlig. Hvis man hele tiden tænker: "Der står John Cena!", så bliver man underlig.

I pauserne sludrede han med dem omkring sig, som man ville gøre hvilket som helst andet sted.

Han lærte John Cena at spille lidt bluespiano og klaver, og så fik han vendt gamle film, teaterforestillinger, hinandens respektive baggrunde og hvordan det er at være Vin Diesel med, ja, Vin Diesel.

Og de er ligesom alle andre, der bakser med hverdagens udfordringer.

Forskellen er bare, at deres liv konstant bliver dokumenteret i spotlyset.

- Og det kan jeg afsløre ikke er nemt, siger Thue Ersted Rasmussen og uddyber:

- Det er hårdt at have et af verdens mest genkendelige ansigter og være den, alle andre venter på. Jeg fik stor sympati for manden. Han er virkelig en sjælden tiger.

Det eksklusive bur har Thue Ersted Rasmussen nu bevæget sig ind i med sin store rolle i "Fast & Furious", som efter 14 måneders udsættelse grundet coronapandemien endelig rammer biograferne.

- Første gang jeg så mig selv, fik jeg det for vildt, for man ved ikke, hvor meget de fjerner i klipperummet.

- Men jeg føler faktisk, at jeg får ret meget ud af rollen og passer fint ind. Jeg stikker i hvert fald ikke ud negativt. Sådan har jeg tit haft det, når jeg har set noget på dansk.

Om rollen bliver Thue Ersteds Rasmussens store gennembrud, tør han ikke gisne om.

- For nogle gør det, men jeg tror ikke, det bliver min vej. Jeg tror, at jeg skal blive ved og blive ved og blive ved, siger han og slutter med en anekdote.

- Jeg var så heldig, at Lars Mikkelsen inviterede mig med på settet, da han lavede "Sherlock" (på BBC, red.). Og der mødte jeg Una Stubbs, som spiller Mrs. Hudson. Vi fik en lang snak om, hvad hun ville give af gode råd til en ung skuespiller som mig.

- Hendes eneste råd var: "Don't give up". Og sådan er min tilgang også: Bliv ved!

"Fast & Furious 9" får biografpremiere den 24. juni.

/ritzau/

Af Grith Larsen, Ritzau Fokus

mor
Kendte

Sødt billede:

Dansk sangerinde har født

hotel set udefra
Krimi

Drukneulykke på hotel:

41-årig mand i respirator 

brande
Nyheder

Vilde billeder:

Grækenland brænder

Sport

Christian Eriksen:

Jeg spiller snart igen

retssat
Krimi

Messerschmidt: Det ligner min underskrift

Drab
Krimi

Ung mand:

Død efter knivstik

stauder
Nyheder

Stauder i haven:

Sådan gør du

simon stenspil
Kendte

Stjernen fra Badehotellet:

Skal være far

NASA
Nyheder

Rumhelikopter sender billeder hjem

Bronze
Sport

Suverænt:

Ny medalje til Danmark

Mascha Vang med kæreste, Troels Krohn Dehli.
Kendte

Reality-stjerne i Vild med dans

Klaus Riskær med cykel
Nyheder

Klaus Riskær opgiver Folketinget

Portræt Barbara Moleko
Kendte

Dansk sangerinde afslører: 

Skal være mor igen

meghan
Kongelige

Fylder 40 midt i krise:

Her er Meghans nye liv

Nyheder

Masser af roser til ny Bille August-film 

Lars Løkke på Færøerne
Kendte

Nyt job til Lars Løkke:

Bliver TV-vært

Henrik Qvortrup og Nanna Thoustrup
Kendte

Henrik Qvortrup:

Her er min kæreste

stor Eriksen-bluse i Parken
Sport

Inter: Eriksen har det godt og er i god form

Barack Obama
Nyheder

Barack Obama aflyser

jim lyngvild
Kendte

Jim Lyngvild:

- Jeg er bange
for at blive spist

baneholdet
Sport

Danmark misser OL-guld med 0,166 sekunder

Keld og Hilda Heick
Kendte

Keld og Hilda: - Coronaen har tæret på pensionen

Jenna Bagge og Albert Rosin Harson
Kendte

Danse-darlings

afsløret

på kærlighedsferie

claus elming
Film og TV

Tilbage på tv:
Seerne får et chok

havnen i tokyo
Sport

Jordskælv rammer OL:
- Taget bevægede sig

piger i solskin
Nyheder

En hund efter sol? Her finder du den onsdag

skagen by
Corona

Skagen
risikerer
nedlukning 

Anders Holch Povlsen smiler
Nyheder

Danmarks rigeste fordobler formuen

Pakke med rullepølse
Mad og drikke

Advarsel: Denne rullepølse kan gøre dig syg

Svævefly i kornmark
Nyheder

17-årig nødlander i svævefly

skolebarn på cykel
Nyheder

Skolestart? Øv trafiksikkerhed med dit barn nu

portræt Thomas Gotthard
Krimi

Sognepræst tilstår drab 

Nyheder

New Yorks guvernør har krænket flere kvinder

Nyheder

Altædende bille kan være på vej til Danmark

Mobiltelefoner i montre
Nyheder

Salget af brugte

mobiltelefoner eksploderer:

Sådan gør du en sikker handel

Tommy Ahlers i Folketingssalen
Nyheder

Tommy Ahlers stopper i Folketinget

Sport

Springsteens datter skubber dansker ud af OL-finale

Soldater ved tank
Nyheder

Tysk våbensamler skal afgive kampvogn

landsted set fra luften
Kendte

Her er årets

største kendishandler

mand smiler fra talerstol
Helt vildt

Nu er han

verdens rigeste

piller og kapsler ligger på bord
Sundhed

Advarer mod kosttilskud:

Kan give alvorlige

leverskader 

håndboldspiller i aktion ved OL i Japan
Sport

Danske håndboldhelte

knuser Norge

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Præsten nægter at tale

cykelryttere i styrt
Sport

Danmark i OL-finalen

efter bizart uheld

ic4 tog på skinnerne
Nyheder

Tog-kaos

i Danmark

kajakroer vinker fra kajakken
Sport

Ny dansk OL-medalje

bill gates gestikulerer
Kendte

Bill og Melinda Gates:

Skilsmissen er officiel 

kø til vaccination
Corona

Derfor er danskerne

blandt de mest

vaccinerede i verden

væltede cykelryttere på cykelbane
Sport

Kæmpe drama:

Danmark i bizart uheld

flaske med pesto
Sundhed

Spis ikke

denne pesto

grøndland
Nyheder

Påtale:

Sprang foran i vaccinekø

Axelsen
Sport

Efter triumfen:

Her er Viktors rigtige guld

Beha
Kendte

Mikkel Beha Erichsen:

Sønnen får nyt job

Brand
Nyheder

Brændende Sydeuropa: Turister søger hjælp

Nyheder

Vaccine-tal:

Laveste i tre måneder

Iran
Nyheder

Tankskib angrebet:

Nye spændinger med Iran

Skildpadde
Krimi

Skildpadde stjålet

fra dansk dyrepark

Danfoss
Nyheder

Efter EU-godkendelse:

Danfoss' gør kæmpekøb

Viktor Axelsen
Sport

Rørende billeder:

Tårer af guld

guld
Sport

Suveræne Axelsen: Gulddreng

nyfødt med Fetus-in-fetu-syndromet
Helt vildt

Pige født med
tvilling i maven

Sara Slott
Sport

Sara Slott:

Karrieren slutter med styrt

en våd mobiltelefon
Livsstil

Har du tabt mobilen i wc’et? Sådan kan du - måske - redde den

måger snupper et stykke morgenbrød
Nyheder

Ekspert om kampen mod mågerne: Glem det

lastbil i brand
Krimi

Lastbil i brand på motorvej

hovedbanegården
Krimi

Togkaos - forsinkelser og aflysninger

pandaunge kommer til verden
Dyreliv

Panda har
født tvillinger

jernbaneoverskæringen
Krimi

Tog og to biler
kørt sammen

Anne-Marie Rindom
Sport

Guldvinderen:

Har berømt kæreste

morten messerschimidt
Krimi

Retssag begynder: Det er Messerschmidt tiltalt for

personer på en strand
Nyheder

Sidste uge i skolernes ferie bliver lun og med plads til sol

madpakke
Nyheder

Skolestart:

Gode tricks til madpakken

gistrup
Krimi

Voldsomt slagsmål:

Bed tungen af modstander

håndboldherrer
Sport

Håndboldherrer:

Videre til kvartfinale

Potalivo
Kendte

Lykkelig skuespiller:

Scorer værts-job

sas
Nostalgi

Billedserie:

SAS har 75 års fødselsdag

veganer
Nyheder

Veganerpartiet:

Medstifter bliver frontfigur

brand i bjerge med strand i forgrunden
Nyheder

Turister evakueret

fra strande

i populære feriebyer 

rytter på hest
Sport

Hest aflivet efter

OL-konkurrence 

Bille August og konen Sara-Marie Maltha poserer
Kendte

Bille August: Jeg har

en pagt med min kone