Højtuddannede udlændinge strømmer til landet
Højtuddannede udlændinge skal fremover kun tjene 250.00 kroner om året for at komme ind i Danmark, hvis det står til regeringen. Foto: Colourbox
På få år er der sket en fordobling af antallet af højtuddannede udlændinge uden for EU, der arbejder i Danmark.

It-specialister, ingeniører og andre højtuddannede uden for EU kommer i stigende grad ind på det danske arbejdsmarked.

Men deres lønniveau ligger langt under deres danske kollegers, skriver Berlingske.

Siden 2008 er antallet af højtuddannede udlændinge med arbejde i Danmark fordoblet, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Men lønmæssigt halter de langt bagud. Ifølge Rockwoll Fonden får en dansker med en videregående uddannelse 70 procent mere i timen end en ufaglært, mens indvandrere med en medbragt uddannelse kun får 41 procent mere.

Det tyder ifølge Torben Tranæs, forskningschef i Rockwoll Fondens Forskningsenhed på, at udlændingene ikke finder arbejde, som svarer til deres uddannelsesniveau. Eller også, at deres uddannelse er dårligere end den tilsvarende danske.

Regeringen har planer om at lempe på både beløbsordningen og greencard, så højtuddannede udlændinge fremover kun skal tjene 250.000 kroner om året for at komme ind i Danmark.

Men det er en dårlig ide, mener flere fagforeninger bl.a. Ingeniørforeningen.

"Vi vil gerne have udenlandske ingeniører ind, men de skal have nogle særlige kompetencer, vi ikke selv har i Danmark. Hvis man tjener under 375.000 kroner om året er man ikke specialist, og hvis man sænker beløbsgrænsen endnu mere, vil det i højere grad føre til løntryk," siger formand for Arbejdsmarkedsudvalget i IDA, Morten Thiessen til Berlingske.