Højt gebyr koster vigtig arbejdskraft

Antallet af veluddannede udlændinge, der søger til Danmark falder drastisk. Høje gebyrer for arbejdstilladelse er årsagen.
Køen er kortere for de udlændinge, der vil have arbejds- og opholdstilladelse i Danmark. Højt gebyr skærer kraftigt i køen.
Køen er kortere for de udlændinge, der vil have arbejds- og opholdstilladelse i Danmark. Højt gebyr skærer kraftigt i køen. Foto: Jens Dige / POLFOTO

Antallet af veluddannede udlændinge, som søger mod Danmark for at tilbyde deres efterspurgte arbejdskraft svinder kraftigt ind.

Sidste år søgte 3.026 udlændinge arbejdstilladelse i Danmark. Det tal er i de første fire måneder af i år faldet med 28 procent - prognosen tyder på blot 2.200 ansøgninger til opholdstilladelse. Det skriver Jyllands-Posten.

Tallene kommer fra Styrelsen for International Uddannelse. Styrelsen anfører, at det høje gebyr er årsagen til faldet i ansøgninger.

Muligheden for et såkaldt greencard er åben for udlændinge, der kan betale et gebyr på 6.100 kroner og har privat sundhedsforsikring.

Det dystre tal er en naturlig konsekvens af regeringens skattepolitik, lyder det fra Socialdemokraterne.

"Det her er jo endnu en del af regeringens skattestop, som koster dyrt i sidste ende. Det er selvsagt ikke godt for det danske samfund, hvis vi ikke får de rigtige og veluddannede udlændinge ind," siger integrationsordfører i Socialdemokraterne Henrik Dam Kristensen til Newspaq.

Henrik Dam Kristensen mener, at der skal en ganske simpel medicin til at få gang i ansøgningerne igen.

"Den nemme løsning er at skære en luns af gebyret. Der er mange nyuddannede, som måske ikke lige har pengene til at betale gebyret. Det er alvorligt for Danmark, hvis vi ikke kan tiltrække den højtuddannede arbejdskraft," mener Henrik Dam Kristensen.

Integrationsordfører i Venstre, Karsten Lauritzen siger, at han ikke er imod at sænke gebyret. Han mener dog, at en del af dem, der ikke vil ansøge på grund af gebyret, er dem, der alligevel ikke ville arbejde.

Kilde: Jyllands-Posten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.