HK tabte sag om aldersdiskrimination
Det er i orden at fravælge en ældre medarbejder på grund af "manglende personlige kvalifikationer", fastslår Højesteret. (Arkivfoto). Foto: Colourbox
Højesteret har netop afsagt dom i en sag om en ældre HK'er, der blev vraget til en stilling, fordi kommunen mente, hun var for gammel.

Alder kan nu bruges som et kriterium, når arbejdsgivere ansætter.

Det mener HK/Kommunal, efter at Højesteret netop har fastslået, at det var i orden, da Holbæk Kommune i 2007 vragede en ældre kontorassistent til en stilling.

Dermed stadfæster Højesteret en lignende afgørelse fra Landsretten fra for to år siden.

Begrundelsen fra Højesteret er, at Holbæk Kommune i sin redegørelse har anført, at den dengang 56-årige kontorassistent Lillian Ben Salah blev vraget til stillingen på grund af manglende personlige kvalifikationer.

Lillian Ben Salah var ifølge kommunen ikke tilstrækkelig humoristisk og serviceorienteret til jobbet.

I HK/Kommunal kalder man afgørelsen "en katastrofe".

"Det er ikke i orden at henvise til manglende personlige kvalifikationer. Det er en meget subjektiv vurdering. Så kan alle mulige usaglige argumenter, som at man er ung eller gammel, tyk eller tynd bruges mod en ansat eller ansøger," siger juridisk konsulent i HK/Kommunal, Henrik Gammelholm, til Newspaq.

HK/Kommunal mener, at der er behov for en lovændring for at beskytte bl.a. ældre medarbejdere.

"Der skal ændres i lovgivningen, så der bliver omvendt bevisbyrde. Det vil sige, at det er arbejdsgiveren, der skal bevise, at der ikke er tale om forskelsbehandling," siger Henrik Gammelholm.

HK er ikke i tvivl om, at Lillian Ben Salah i sin tid blev fravalgt på grund af alder.

"Det er nu blevet legitimt at vælge en ansat fra ved at pege på manglende personlige kvalifikationer uden i øvrigt at kunne dokumentere det. Det gør det let for arbejdsgiverne," siger Henrik Gammelholm.

Sagen kort:

Lillian Ben Salah har siden 2000 været ansat på motorkontoret i Holbæk med blandt andet at udstede kørekort og sælge nummerplader - et job, hun har bestridt i syv år uden anmærkninger.

Da opgaverne den 1. januar 2007 overgik fra staten til kommunerne, fik Lillian Ben Salah et vikariat i Holbæk Kommune, der senere oprettede en fast stilling til at varetage disse opgaver.

En fast stilling, som altså røg Lillian Ben Salahs næse forbi, fordi Holbæk ville have en yngre medarbejder.

Kilde: HK/Kommunal