Ifølge de officielle kostråd skal vi spise 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram skal være fra fede fisk, som er særligt rige på omega 3-fedtsyrer.
Omega 3-fedtsyrer er gode i forebyggelsen og behandlingen af hjerte-kar-sygdomme. Derfor anbefaler Hjerteforeningen også, at der kommer godt med fisk på middagsbordet.
- Har man fået en hjertesygdom eller konstateret for højt blodtryk, er det vigtigt at spise fisk for at få omega 3-fedtsyrer, men også fiskeprotein, som vi har gavn af, og D-vitamin, jod og selen, som der kun findes lidt af i andre madvarer. Så til de ting er fisk en rigtig god kilde, siger Inger Larsen, der er diætist i Hjerteforeningen.
Professor Erik Berg Schmidt fra Lipidklinikken ved Kardiologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital bakker op.
- Vi har undersøgt, hvordan det går med folk, der spiser fisk, og hvordan det går med folk, der ikke spiser fisk, siger han og fortsætter:
- Det ser ud til, at dem, der spiser fisk, får mindre hjerte-kar-sygdomme.
Derfor skal folk gerne spise fisk to gange om ugen, og den ene gang skal være de fede fisk, som makrel, sild og ørred, siger Erik Berg Schmidt.
Og virker det lidt uoverskueligt at spise 350 gram fisk om ugen, er der råd for det. Man skal nemlig spise fisk både til frokost og aften.
- Hvis man spiser tre halve med fiskepålæg, får man 100 gram fisk. Så man skal spise en fiskemad fem til syv dage om ugen og én gang til den varme mad om aftenen, siger Inger Larsen.
Kan man slet ikke lide varme fiskeretter, må man skrue op for den gravede eller røgede laks, fiskefrikadellerne, de marinerede sild, hellefisk, dåsetun, torskerogn eller rejer til frokost.
Skaldyr tæller nemlig også med, understreger Inger Larsen.
- Mange hjertepatienter har fået at vide, at de ikke må spise rejer, men det er en gammel myte, som er lidt svær at aflive. Det må man altså gerne, siger diætisten.
Man må også gerne spise fiskefrikadeller fra fiskehandleren, selv om nogle tror, at det er for fedtet.
- Det er stadig meget sundere end at sidde og spise noget kødpålæg eller nogle pølser, siger Inger Larsen.
Med hensyn til at få lokket fisk ind ved aftensmåltiderne har diætisten også nogle forslag.
- Man kan også bruge fisk i en tærte, hvor man blander nogle små stykker laks med æg og hytteost, foreslår hun.
Man kan også helt simpelt bage et stykke hvid fisk i ovnen med lidt grøntsager, krydderurter, bouillon eller hvidvin, forklarer hun.
- Det er en mild form for fisk, som ikke smager så fisket, og det er en utrolig hurtig gang aftensmad.
Her om sommeren er det også oplagt at smække fisk og skaldyr på grillen og krydre med eksempelvis timian.
Du kan også lave en let salat, hvor du putter tun, rejer eller varmrøget laks over.
- På den måde kan man få lagt noget fisk ind i kosten, uden at det bliver nogle helt store fiskeretter, siger Inger Larsen.
Fakta: De fede fisk
- De fede fisk er sild, ørred, laks, makrel og hellefisk.
- Det er de fem gængse, fede fisk, som kan købes til en fornuftig pris i Danmark, siger diætisten.
Kilde: Inger Larsen.
/ritzau fokus/