Fisk indeholder vigtige næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega 3-fedtsyrer.
Og det er netop kombinationen af disse næringsstoffer, som findes i fisk, der er rigtig god og ikke til at spise sig til via et kosttilskud.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen i De officielle Kostråd, at vi spiser 350 gram fisk om ugen, hvoraf 200 gram skal være fed fisk.
Men er man gravid, ønsker at blive gravid, ammer eller er barn op til 14 år, så er der nogle ekstra ting, man skal være klar over, fortæller ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen Trine Grønlund.
- Når man er barn eller gravid, så er det supervigtigt, at man spiser fisk, men det er bare vigtigt, at man husker at variere mellem de magre og fede fisk og styrer uden om de store rovfisk, siger hun.
Variationen mellem forskellige typer fisk sikrer, at man får forskellige næringsstoffer og spreder risikoen for ophobede tungmetaller.
I de store rovfisk er risikoen tungmetaller størst, fordi de ophober sig op gennem fødekæden. Derfor er der særlige anbefalinger med hensyn til at spise disse typer fisk, siger Trine Grønlund.
- Med hensyn til rovfisk så bør børn fra 3-14 år, gravide, ammende og kvinder, der planlægger graviditet, ikke spise dem, det er på grund af de tungmetaller - primært kviksølv - som ophober sig i dem, siger hun.
De rovfisk, som Fødevarestyrelsen henviser til, er: rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehaj, sandart, gedde, aborre og tun.
For selv ved indtag af relativt små mængder af de store rovfisk kan man få kviksølv i skadelige mængder, som kan skade fostre og børns hjerner.
Dertil kommer, at denne gruppe bør holde igen med at spise dåsetun.
- Der er også risiko ved nogle dåsetun, det er dem, hvor tunen kommer fra de store tunfisk, siger Trine Grønlund.
Det kan eksempelvis være hvid tun eller tunarten albacore.
Anbefalingen til børn under tre år er endnu mere restriktiv:
- Vi er begyndt at anbefale, at børn under tre år slet ikke spiser de store rovfisk og tun på dåse ud fra et forsigtighedsprincip om, at barnets hjerne er ved at udvikle sig og er rigtig følsom over for de her tungmetaller, hvis de er at finde i fisken, siger Trine Grønlund.
Har man ikke lige være opmærksom på denne anbefaling, så skal man ikke gå i panik, understreger Trine Grønlund.
- Har man givet sit barn disse fisk, så skal man ikke være meget bange, men man skal nok overveje, om man vil fortsætte. Og vores råd er, at man lige så godt kan lade være - der er masser af andre fisk, man kan servere for sine børn, siger hun.
Og i det store fiskeregnskab tæller skaldyr som rejer, muslinger og hummer også med, skal man huske.
En af de sikre vindere hos børn er fiskefilet, siger diætist Inger Larsen, men peger også på andre fisk, som børn ofte kan lide.
- Fiskefrikadeller er næsten altid et kæmpehit blandt børn og makrel i tomat. Hvis det bliver lidt ulækkert i madpakken, så kan man jo servere det i weekenderne. Og sådan noget som rejer er der også mange børn, der kan lide, siger hun.
Hvid fisk bagt i ovnen med grøntsager og bouillon eller en tærte med små stykker laks i er også værd at prøve at servere for børnene.
Fakta: Fede og magre fisk
- Fede fisk indeholder 8-13 gram fedt per 100 gram. Det er typer som laks, sild, ørred, hellefisk og makrel.
- Magre fisk indeholder 0-2 gram fisk per 100 gram. Det er typer som torsk, rødspætte, kuller, skrubbe, sej og rødtunge.
Kilde: Trine Grønlund.
/ritzau fokus/