Hjerneskadet dødsdømt trods Obamas hjælp

På trods af protester fra USA's præsident Barack Obama blev en 38-årig hjerneskadet mand henrettet i Texas.
En 36-årig mand blev i nat henrettet i USA trods massive protester fra ind- og udland.
En 36-årig mand blev i nat henrettet i USA trods massive protester fra ind- og udland. Foto: Noahudlis, wikimediacommons

Det kunne ikke blive tættere, men i sidste ende var alt forgæves. Med stemmerne fem-fire afviste USA's Højesteret en appel fra Barack Obama om at skåne en dødsdømt, hjerneskadet mand i Texas.

36-årige Humberto Leal Garcia blev i 1994 dødsdømt for at dræbe og voldtage en 16-årig pige. Ved anholdelsen blev den mexicanskfødte mand imidlertid ikke fortalt, at han kunne søge retshjælp hos det Mexicanske konsulat. Og den retshjælp kunne i sidste ende have hjulpet Garcia til at undgå dødsstraffen, skriver The Guardian.

Fejlen har fået både den amerikanske og den mexicanske regering til at protestere mod henrettelsen. Især Mexico har i årevis kritiseret USA for at undlade at underrette mexicanske repræsentanter, når mexicanere stod tiltalt for alvorlige forbrydelser.

Ifølge en talsmand for det Hvide Hus, er præsident Barack Obama bange for, at henrettelsen vil skade USA's forhold til omverden. Henrettelsen har da også været udsat for massive internationale protester.

Humberto Leal Garcia blev henrettet via en indsprøjtning i Huntsville-fængslet.

Kilde: The Guardian

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.