Hjemmehjælpere udsættes for racisme

Ansatte i ældreplejen, som ikke er etniske danskere, udsættes for racistiske bemærkninger.
Over halvdelen af alle ikke etniske danskere, der arbejder i ældreplejen, har oplevet racistiske kommentarer.
Over halvdelen af alle ikke etniske danskere, der arbejder i ældreplejen, har oplevet racistiske kommentarer. Foto: Colourbox

Over halvdelen af alle ikke etniske danskere, der arbejder i ældreplejen, har oplevet racistiske kommentarer.

Det viser en rapport fra det nationale forskningscenter for velfærd, SFI.

Seniorforsker Tine Rostgaard, der står bag rapporten, siger, at de racistiske bemærkninger både kommer fra beboere, pårørende og kolleger.

"Det er især demente beboere, der taler meget direkte og kommenterer på udseende, fordi det er det første, de ser. Desuden er mange ældre ikke vant til at omgås indvandrere. Så det virker fremmed for dem at skulle lukke dem ind i deres hjem," siger Tine Rostgaard til Newspaq.

Godt hver 10. ansatte i ældreplejen har i dag anden etnisk baggrund end dansk, og mange har ingen uddannelsesmæssig baggrund. Det skubber også til problemet med racisme og negative kommentarer.

"Det betyder, at de ikke fagligt er klædt på til at møde f.eks. demente. Der kan også være sproglige problemer i mødet med beboerne," siger Tine Rostgaard.

Undersøgelsen om omsorg og etnicitet i ældreplejen bygger på interview med ledere og plejere i fire kommuner og spørgeskemaundersøgelser i ti kommuner.

Tine Rostgaard mener, at det stigende antal nydanskere i ældreplejen vil blive en styrke på sigt.

"Mange kommer fra en familiekultur, hvor de ældre bliver anset med mere respekt. Så det kan give noget kvalitativt til ældreplejen, at der kommer flere ind. Fra lederne lyder det, at medarbejdere med anden etnisk baggrund er meget stabile og sjældent syge," siger hun.

Problemet med racisme i ældreplejen skal løses via bedre ledelse, lyder det fra seniorforskeren.

"Der er stor berøringsangst blandt lederne i forhold til at se problemerne i øjnene. Man vil gerne se på den enkelte medarbejder som en ressource istedet for at se, at der er bestemte udfordringer ved bestemte grupper," siger Tine Rostgaard.

Også i FOA mener man, at ledelsen har et stort ansvar.

Det er meget vigtig at have en politik på området og en synlig ledelse, der klart signalerer over for både medarbejdere, borgere og pårørende, at vi vil ikke acceptere, at kvalificerede medarbejdere bliver udsat for racisme," siger Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i FOA til Newspaq.

Bliver racismen ikke bekæmpet, får det konsekvenser, mener Karen Stæhr.

"Hvis man oplever en stigende racisme, så vil man jo fravælge at søge ind på de uddannelser, og det vil blive et problem, fordi vi vil mangle varme hænder om nogle år," siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.