Hjemløse kan være i livsfare: Herberger opruster mod sibirisk kulde
Den sibiriske kulde kan få alvorlige konsekvenser for landets hjemløse. Foto: Brian Bergmann/Ritzau Scanpix
De næste dages ekstrem kulde kan være livsfarligt for de hjemløse, hvis de ikke finder et varmt sted at sove. Herberger i København øger derfor beredskabet.

Vejrudsigten melder om helt ned til minus 15 graders kulde om natten de næste dage. Det gør, at herbergerne i København opruster for at sikre, at alle kommer ind i varmen for at sove. Det bliver nemlig livsfarligt for de hjemløse at sove ude. Det skriver TV2 Lorry.

- De, som er hjemløse, har et kæmpe problem med simpelthen at komme indenfor, hvor temperaturen er, så de overlever. Ellers risikerer de simpelthen at udånde, siger Asbjørn Christensen, der er bestyrelsesmedlem i hjemløseorganisationen SANDs afdeling i hovedstaden, til TV2 Lorry.

Kompasset, der hører under Kirkens Korshær, har siden november haft 40 sovepladser i Hellig Kors Kirken på Nørrebro. Her håber man, at det bliver muligt at lukke alle ind, der henvender sig.

- Lige nu er planen helt klar. Vi håber, at alle kommer ind, og at vi ikke kommer til at afvise nogen ved dørene, men det er jo klart, at det er meget besværligt, alt efter hvor mange mennesker, der møder op, siger Christian Cramon, der leder Kompasset, til TV2 Lorry.

Københavns Kommune også i beredskab
Ifølge Københavns socialborgmester, Mia Nyegaard (RV), kommer der ikke til at være hjemløse i København, der kæmper for deres liv.

- Vi har pladser på vores natcaféer, og vi har lavet et frostberedskab. Det vil sige, at hjemløseenheden arbejder på skæve tidspunkter og tager ud og sikrer, at der simpelthen ikke er nogen, der skal ligge og fryse i den her kulde. Vi har en devise om, at ingen skal dø af kulde i København. Det kan jeg selvfølgelig ikke give nogen garanti på, men jeg kan sige, at vi gør, hvad vi kan, siger hun til TV 2 Lorry.