Her florerer kokain på jobbet

Det er langt fra kun balletdanskere på Det Kongelige Teater, der tager kokain på jobbet, siger misbrugskonsulent.
Det er ikke kun forhutlede narkomaner, som bruger kokain til at komme igennem hverdagen. Også mange veluddannede har kastet sig over 'sneen'.
Det er ikke kun forhutlede narkomaner, som bruger kokain til at komme igennem hverdagen. Også mange veluddannede har kastet sig over 'sneen'. Foto: Colourbox

Der er et stigende misbrug af kokain blandt kokke, finansfolk, musikere og andre faggrupper.

Sådan lyder det fra misbrugskonsulent Ulla Erlandsen på baggrund af en intern rapport, der viser, at kokain florerer blandt balletdansere på Det Kongelige Teater.

"Kokainmisbrug bliver mere og mere udbredt. Det florerer især i de kreative brancher, i musikverdenen, på barer og restauratører, blandt kokke og senest også i finansbranchen," siger misbrugskonsulenten fra Lægernes Test Center til Newspaq.

Kokain giver en følelse af umådelig selvtillid. Samtidig er det blevet billigere og lettere at få fat på, forklarer hun.

"Du føler, du kan klare hele verden. Du får energi og kan bare arbejde, arbejde og arbejde," siger Ulla Erlandsen.

Selvom mange erstatter fredagsøllen eller kaffen med en bane kokain, er det ikke noget, man snakker højt om på jobbet.

"Folk er meget bange for at blive kendt på kokainmisbruger, fordi kokain er et illegalt stof," siger Ulla Erlandsen, der opfordrer alle arbejdsgivere til at få en politik for rusmidler såsom hash, amfetamin og kokain - ligesom man har med alkohol.

"Alle kan lugte, hvis man kan drikke en øl. Kokainmisbrugere kan lettere skjule det. Derfor er det vigtigt, at man har et åbent miljø på arbejdspladsen, hvor man signalerer: 'Hvis du har et problem, så skal vi nok hjælpe dig'," siger hun.

I Dansk Skuespillerforbund, der organiserer ganske få af de kongelige balletdansere, kender formand Katja Holm ikke noget til stofmisbrug i branchen.

Hun understreger dog, at hvis nogle balletdansere på Det Kongelige Teater har et dårligt arbejdsmiljø, må ledelsen forbedre det.

"Hvis en evaluering påpeger uhensigtsmæssigheder i arbejdsmiljøet, bør ledelsen gå i dialog med medarbejderne, så de sammen kan forbedre det," siger hun.

Fra politisk hold bliver der ligeledes forlangt handling fra teatrets side.

"Enhver arbejdsgiver, som har en kultur på arbejdspladsen, hvor der indgår et stof- eller alkoholmisbrug, bør selvfølgelig sørge for at få det stoppet - og tilbyde afvænning," siger SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.