"Helt på månen": EL-profil raser over lønstigninger til politikere
"Det er grundlæggende forkert, uretfærdigt og hyklerisk, når de samme politikere med den anden hånd skærer i kontanthjælpen, i dagpengene og hæver pensionsalderen for almindelige mennesker," siger gruppenæstformand i Enhedslisten, Pernille Skipper. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Det er urimeligt, hvis politikerne skal så store lønstigninger, som Vederlagskommissionen vil foreslå, lyder det fra Enhedslisten.

Det vækker langt fra begejstring hos Enhedslisten, at ministre, politikere på Christiansborg og borgmestre kan se frem til lønstigninger.

Politiken skriver i dag, at Vederlagskommissionen, som har til opgave at kulegrave politikernes løn- og pensionsforhold, vil foreslå at hæve lønnen for folketingspolitikere og ministre med cirka 15 procent. Samtidig kan borgmestre se frem til et lønhop på 30 procent.

- Det er slet og ret urimeligt, hvis vederlagskommissionen fører til, at politikerne giver sig selv en klækkelig lønforhøjelse. Det er grundlæggende forkert, uretfærdigt og hyklerisk, når de samme politikere med den anden hånd skærer i kontanthjælpen, i dagpengene og hæver pensionsalderen for almindelige mennesker, siger gruppenæstformand i Enhedslisten, Pernille Skipper, i en pressemeddelelse.

Ifølge Politikens kilder i kommissionen forventer man også at ændre politikernes pensionsordninger, så de mere minder om en almindelig arbejdsmarkedspension.

- Det er fint, hvis pensionsforholdene bliver bare lidt mere rimelige. Men det er øjensynligt stadig pensionsforhold, der er langt over, hvad den gennemsnitlige borger får. Det er helt på månen, at det skulle kunne undskylde højere lønninger. Politikere får en rigeligt høj løn i forvejen. Det er noget pamperi, hvis de skal have afsindigt høje lønninger, blot fordi pensionen ikke længere stikker fuldstændigt af fra den almindelige befolknings, siger Pernille Skipper.

Folketingspolitikere tjener i dag omkring 660.000 kroner om året. Ministre hæver mellem 1,17 millioner og 1,46 millioner kroner om året.

Et bredt flertal i Folketinget - bestående af V, S, R, K og SF - har allerede givet håndslag på, at de vil stemme for kommissionens anbefalinger, uanset hvad de fremlægger. SF har dog her til morgen meldt ud, at de foreslåede lønstigninger er ude af proportioner.