Haps: Gæsterne stjæler drikkepenge
Moralen er flosset hos danske restaurationsgæster. Det understreges både af statistik og en rundspørge i det københavnske cafemiljø. En enkelt café har sågar oplevet, at langfingrede kunder har forsynet sig direkte fra glasset med drikkepenge. Foto: Sisken Laugesen
Tjenere går glip af gavmilde gæsters drikkepenge, fordi andre kunder stjæler dem.

Danskerne tager sig gerne råd til at spise ude. Men mange er ikke for fine til samtidig at stjæle fra tjeneren.

Ud af 100 restaurantgæster indrømmer fire åbent, at de hapser de drikkepenge, som andre gæster har efterladt. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har udført for Avisen.dk.

Og noget tyder på, at det halter endnu mere med moralen over virkelighedens bardiske. Tjenere i København oplever ofte, at drikkepenge forsvinder på mystisk vis.

”Jeg ser, at én gæst lægger penge, men når jeg kommer hen til bordet, er pengene væk, og der sidder to nye gæster,” fortæller Rie Møller Pedersen fra restaurant Barock i Nyhavn.

Det har hun oplevet flere gange alene i løbet af denne sommer - og så er der alt det, som hun aldrig når at registrere.

"Vi ser ikke, at pengene forsvinder"

Andre tjenere i Nyhavn har samme oplevelse af, at gæster snupper drikkepenge, så snart de vender ryggen til.

”Det sker helt sikkert, vi opdager det bare ikke,” lyder standardkommentaren.

Nogle fedtede gæster standser ikke ved eget bord. Hos Café Wanna’B har tjenerne været ude for en kunde, der gik på rov i tjenernes fælles opsparing - drikkepengeglasset, der står på bardisken.

Griske gæster udnytter travlhed

På Kafe Kys, der ligger dør om dør med andre cafeer i det populære ’Strædet’ i København, er det hverdag for tjeneren Kristian Juncker, at drikkepengene forsvinder for næsen af ham.

"Det sker hele tiden," siger han

Det er ofte, når tjenerne har travlt og ikke når at rydde borde af, inden nye gæster sætter sig, at mønterne pludselig forsvinder.

”Hvis jeg har set, der er blevet lagt penge og de pludselig er væk, ved jeg jo godt, hvor de er blevet af,” siger Kristian Juncker.

Hvis man vil være sikker på, pengene ikke ryger i lommen på de forkerte, gør mange dankortterminaler det muligt at tilføje drikkepenge til regningen.

Så mange vil stjæle fra tjeneren

"Du sidder på en restaurant. Tjeneren har glemt sine 30 kroner i drikkepenge fra kunderne før dig, da han ryddede af bordet. Hvad gør du?"


  • Jeg gør opmærksom på pengene over for tjeneren: 95 procent
  • Jeg tager pengene selv: 4 procent
  • Ved ikke: 1 procent

 

Kilde: Analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk. 506 adspurgte.