Handicappede hænger fast på kontanthjælp i årevis
Socialminister Mai Mercado (K) og formanden for Danske Handicaporganisationer ønsker begge at få flere handicappede væk fra kontanthjælp og ind på en arbejdsplads. Foto: Sarah Christine Nørgaard, Scanpix/Danske Handicaporganisationer
Handicappede er længere tid på kontanthjælp end andre.

Handicappede hænger i stor stil fast på kontanthjælp. Det viser en analyse fra Børne- og Socialministeriet.

Ministeriet har analyseret omkring 7.000 personer med et handicap, der fik kontanthjælp i perioden 2014-2015. Og resultatet er nedslående. 70 procent af de handicappede fik kontanthjælp i et år eller mere. Ser man på alle personer, der fik kontanthjælp i løbet af de to år, var det 55 procent, der fik det i et år eller mere.

Dermed bliver mennesker med et handicap i langt større omfang fanget på kontanthjælp. Det ærgrer socialminister Mai Mercado (K), for det er mennesker, der gerne vil arbejde.

- Der er en gruppe af borgere, der både har kræfter, evner og lyst til at være en del af et arbejdsfællesksab, men som står udenfor i dag. I en tid med positive økonomiske konjunkturer, er det vigtigt, at alle kommer med.

For samfundets skyld eller for deres egen?

- For at være helt ærlig, mest for deres egen skyld. Det er klart, det har også en betydning for samfundsøkonomien, men for den enkelte har det enorm menneskelig betydning, siger Mai Mercado til Avisen.dk.

Hun vil blandt andet arbejde for, at virksomheder og medarbejdere bliver bedre til at tage mennesker med både fysiske og psykiske handicap ind på arbejdspladsen.

- På mange måder har vi et rummeligt arbejdsmarked, og vi hører ofte gode eksempler på virksomheder, der tager et stort ansvar. Men der er stadigvæk nogle fordomme, der florerer, siger hun.

43-årige Lonnie fik en hjerneskade ved fødslen. Hun har været på kontanthjælp i 25 år og føles sig svigtet. Læs hendes historie her.

OM UNDERSØGELSEN

Analysen omfatter personer i alderen 18-64 år, der har modtaget en handicapkompenserende indsats efter serviceloven i 2014, og som har haft kontanthjælp som forsørgelsesgrundlag i en kortere eller længere periode i 2014 og 2015.

Omkring 7.000 personer med handicap modtog kontanthjælp i kortere eller længere periode i 2014-2015. Det svarer til omtrent 15 pct. af den samlede gruppe af personer med handicap.

Kilde: Børne- og Socialministeriet.

UDVID

Efterlyser afklaring

Analysen viser også, at 90 procent af de handicappede på kontanthjælp er såkaldt aktivitetsparate. Det vil sige, at de ikke vurderes til at kunne klare et job på normale vilkår, men skal hjælpes på andre måder.

Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, mener, at handicappede bliver parkeret på kontanthjælp og havner i et ingenmandsland, hvor de står over for en usikker fremtid.

En reform af førtidspension- og fleksjob i 2013 gjorde det sværere at blive tilkendt førtidspension og fleksjob. Det betyder, at mange i stedet fortsætter på kontanthjælp, selv om de altså ikke kan arbejde.

- Det er det, vi har advaret mod hele tiden. Vi har sagt, reformen rammer skævt, for den rammer folk, der ikke kan arbejde, på pengepungen. Før ville de have fået en førtidspension, men nu er de nødt til at få en anden forsørgelse. Tanken med reformen var, at folk skulle i beskæftigelse. Det er ikke sket. I stedet er kontanthjælp blevet en erstatning for førtidspension, siger Thorkild Olesen.

Mai Mercado henviser til, at den reform er under lup for tiden.

- Det er ikke meningen, man skal parkeres på kontanthjælp. Og det er heller ikke meningen, man skal have et afslag på førtidspension alene fordi, man er under 40. Det har vi desværre set eksempler på. Der er nogen, der ikke har nogen arbejdsevne, men alligevel får et afslag. Det skal vi se på, og regeringen er også i gang med at evaluere førtidspensionsreformen, siger hun.

Thorkild Olesen opfordrer kommuner til at få sat skub i afklaringer, så folk ikke strander uafklaret på kontanthjælp.

- Alt for mange folk bliver parkeret. Der skal sættes flere sagsbehandlere på, så vi får folk afklaret. Vi skal finde ud af, om folk skal have førtidspension, fleksjob eller en uddannelse. For vi skal også finde de ressourcer frem, vi ved, mange har, siger Thorkild Olesen.

Unge handicappede på kontanthjælp

Analysen konkluderer også, at handicappede på kontanthjælp er væsentligt yngre end handicappede generelt. Unge under 40 år udgør mellem 40 og 50 procent af de handicappede. Men de unge under 40 år udgør hele 90 procent af dem på kontanthjælp. Det ryster Thorkild Olsen.

- Der er noget galt, når der er så mange unge med handicap er på kontanthjælp. De burde være under uddannelse eller i beskæftigelse. Der er noget galt med reformen, når de ikke er kommet videre i systemet, siger han.