Hackere har fået fat i danske kodeord
Hackere kan få adgang til din Facebook-konto, hvis du er en af de berørte i stor hacker-skandale. Foto: Colourbox
Mange danskere kan være berørt af en større lækage fra Yahoo, hvor 450.000 mailadresser og koder forleden blev hacket.

Hackere har været på spil og fået kløerne i 450.000 email-konti og tilhørende kodeord.

En del af hackernes bytte er danske mails og kodeord. Det er både private og offentlige personer, der kan blive påvirket.

En analyse fra Eurosecure slår fast, hvor mange danskere, der kan blive berørt efter angrebet mod Yahoo.

- 66 af de hackede mailadresser er med sikkerhed danske. Det lyder måske ikke af meget, men man skal huske, at langt de fleste danske mailbrugere benytter Gmail og Hotmail, hvis adresser slutter på .com. Der er ingen tvivl, om at mange flere danskere er blevet ramt, siger Anders Nilsson, sikkerhedsekspert i Eurosecure.

Han henviser bl.a. til, at han kan spotte mange danskklingende navne i mailadresserne, når han kigger på listen over hackede Gmail- og Hotmail-konti.

Opfordringen efter de mange tusinde mails og kodeord er sluppet ud, er, at danskerne får lavet kodeord, der ikke er nemme at regne ud. Mange har nemlig kodeord, der er som at stjæle slik fra børn for hackere.

- Vi vidste godt i forvejen, at mange bruger elendige passwords, men det store datamateriale i denne sag beviser det desværre sort på hvidt. 1666 af de lækkede konti har for eksempel koden "123456". Selv et barn vil kunne bryde sådan en kode, fortæller Anders Nilsson.

- Det er trist. Danskere skal lige som alle andre være bedre til at passe på deres personlige oplysninger. En hacket mail er en guldgrube af information, som samtidig kan give adgang til mange andre private konti fx Facebook og LinkedIn, siger eksperten.

Angrebet kom fra hackergruppen D33DS Companys, som umiddelbart efter lagde mailoplysninger ud på et åbent hackersite på internettet.

faktaboks

Sådan passer du på dine personlige oplysninger

Eurosecure anbefaler, at man følger disse tommelfingerregler:

· Undgå at dele dit password med andre.
· Vælg lange password, der gerne må indeholde tal eller bogstaver.
· Brug sætninger som password, fordi de er nemme at huske.
· Husk at logge ud, når du forlader åbne computere.

via Listen To News