Håndværkere træt af usynlige myndigheder
Der skal strammes gevaldigt op på indsatsen for at komme ulovligt arbejde til livs, mener et flertal af håndværksmestrene. Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto / POLFOTO
Hverken Skat, politiet, fagforeningerne eller brancheorganisationerne gør nok for at bekæmpe ulovlig, udenlandsk arbejdskraft.

Håndværksmestrene bløder økonomisk og myndighederne sidder bare og kigger på.

Et overvældende flertal af håndværksmestrene er frustreret over, at myndighederne gør for lidt for at komme ulovligt, udenlandsk arbejde til livs.

Det koster arbejdspladser og irritation. 87 procent eller næste ni ud af ti håndværksmestre svarer i en ny måling Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4, at myndighederne er usynlige i kampen mod ulovligt arbejde.

Både Skat og politi er for lidt i teten og brancheorganisationer og fagbevægelsen er for ineffektive i kampen, mener håndværksmestrene.

"Byggebranchen er værre end den amerikanske mafia og har altid været det med sorte penge, illegal arbejdskraft og så videre. Det eneste at gøre er at sætte ind med kontrol som i Tyskland, hvor skattemyndigheder og politi dukker regelmæssigt op på byggepladser og tjekker pas, ID, arbejdstilladelse og lønsedler," det mener Brian Nohr, der ejer Norh-Byg i Skødstrup. Hans virksomhed er gået fra 24 ansatte til kun at have ham selv ansat, fortæller han Ugebrevet A4.

Dansk Byggeri anerkender håndværksmestrenes frustrationer.

"Jeg forstår godt, at de er frustrerede. Vi har over for den tidligere regering foreslået en række initiativer, der skal sikre lovlige forhold og fair konkurrence. Jeg har med glæde noteret, at den nye regering gerne vil arbejde for at sikre, at tingene foregår lovligt," siger direktør for Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen til Newspaq.

Brancheforeningen har et helt konkret forslag, som Lars Storr-Hansen håber, at politikerne vil lytte til.

"Hvis man sikrer, at betalinger for byggearbejde, der overstiger 10.000 kroner skal betales elektronisk, så har man mulighed for at få meget mere styr på ulovligt arbejde," siger han. Han peger desuden på, at en øget indsats med RUT-registret, hvor udenlandske håndværkere skal registrere sig, kan afhjælpe problemet.

Især Skat er håndværksmestrene utilfreds med. 69 procent svarer, at de ikke mener, at Skat sikrer sikkerheden på byggepladserne. Tre ud af fire mener, at Skats kontrol af udenlandsk arbejdskrafts betaling af skat og moms halter gevaldigt.

Fra politisk side peger man fra både højre og venstre side af det politiske spektre på RUT-registret som vejen frem.

"I den tidligere regering indførte vi RUT-registret. Det tager tilsyneladende længere tid end forventet, før det virker helt efter hensigten. Men jeg vil gerne love, at jeg spørger den nye beskæftigelsesminister (Mette Frederiksen, red.), hvad hun vil gøre ved problemet," siger arbejdsmarkedsordfører i Venstre Ulla Tørnæs til Newspaq.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen er også klar til at stramme indsatsen.

"Det handler om, at der nu skal ekstra meget fokus på området. Hvis alle, både myndigheder, politikere og branchen fokuserer ekstra meget, så kommer vi nemmere problemet til livs," siger han og peger på, at Dansk Byggeris forslag om elektronisk betaling kan være et godt indspark.